FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sumnje u pripremljenost Rumunjske za preuzimanje predsjedništva EU-a

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 14. studenoga 2018. (Hina) -  Pogoršanje političke situacije u Rumunjskoj privlači sve više pozornosti u EU-u do te mjere da se već postavlja pitanje može li ta zemlja preuzeti rotirajuće predsjedništvo i to mjesec i pol dana prije predviđenog preuzimanja.

Socijaldemokratska vlada u Rumunjskoj trpi sve veće kritike zbog pravosudnih reformi koji prema kritičarima ugrožavaju vladavinu prava u zemlji.

Rumunjska treba preuzeti rotirajuće predsjedništvo 1. siječnja sljedeće godine i zajedno s Finskom i Hrvatskom čini predsjednički trio. To je uvedeno sporazumom iz Lisabona kako bi se osigurao kontinuitet rada u Vijeću EU-a. Trio određuje dugoročne ciljeve i priprema zajednički program utvrđujući teme i glavna pitanja koja će Vijeće rješavati u razdoblju od 18 mjeseci. Na temelju tog programa sve tri zemlje pripremaju svoje detaljne šestomjesečne programe

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis, koji dolazi iz Liberalne nacionalne stranke, članice EPP-a, žestoko je ovih dana kritizirao vladu i rekao da zemlja uopće nije spremna za preuzimanje predsjedništva.

"Sada je pet do 12, a mi smo potpuno nepripremljeni", rekao je Iohannis za Skynews i pozvao vladu da odstupi.

"Stvari su iskočile iz tračnica i postoji politička potreba za smjenu vlade", rekao je Iohannis.

Prošli je tjedan rumunjski ministar za europske poslove Victor Negrescu, koji je bio zadužen za pripremu predsjedanja, neočekivano podnio ostavku.

"Ljudi koji se trebaju baviti poslom oko predsjedništva EU-a odlaze ili ih se smjenjuje", kaže predsjednik.

Rumunjsku vladu od siječnja ove godine vodi Viorica Dancila, ali ona ima vrlo malo ovlasti, budući da je stvarni šef Liviu Dragnea, čelnik socijaldemokrata.
Za Dragneau kažu da stvarno vodi vladu, ali ne može biti premijer jer je prethodno bio osuđivan za prijevare i namještanje izbora.

Zadnja presuda protiv njega bila je ona iz lipnja kada je osuđen na tri i pol godine zatvora nakon što je otkriveno da je dvije žene držao na državnoj plaći iako su radile za stranku.

Finski premijer Juha Sipila u ponedjeljak je izjavio da unutarnji problemi neće utjecati na njihove pripreme za predsjedništvo u drugoj polovici sljedeće godine, ali da je vlada povećala brzinu priprema. Rekao je da iz Rumunjske nije stigao zahtjev da Finska preuzme predsjedništvo šest mjeseci ranije od predviđenog termina i da mu je iz rumunjske vlade poručeno da su spremni za predsjedništvo.

Rumunjska je u EU ušla 1. siječnja 2007. i ovo joj je prvo predsjedništvo.

(Hina) xsv ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙