FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 22. srpnja 2018. (Hina) - Sljedeći tjedan predsjednik Europske komisije Jean-Claude Junkcer putuje u Washington na teške razgovore o trgovinskim odnosima s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, a u Bruxellesu će Komisija predstaviti prijedloge za uspostavu kontroliranih centara za prihvat migranata spašenih na moru i tzv. platformi za iskrcavanje izvan EU-a.

 Juncker zajedno s povjerenicom za trgovinu Ceciliom Malmstroem putuje u Washington u srijedu, nekoliko dana nakon što je Trump nazvao Europsku uniju neprijateljem Sjedinjenih Država koja ih iskorištava u trgovini.
 Američka administracija je početkom lipnja uvela carine na uvoz čelika i aluminija iz Europske unije, a sada najavljuje nove namete na uvoz europskih automobila. Europska unija je odgovorila protumjerama i objavila da priprema nove mjere u slučaju uvođenja novih carina na automobile.
 Američki predsjednik Trump stalno ukazuje na veliki deficit koji SAD ima u trgovini s Europom i najavljuje da će to promijeniti.
 Trump pokušava podijeliti Europsku uniju, nudeći pojedinim njezinim članicama zasebne trgovinske pogodnosti i ignorirajući činjenicu da je riječ o jedinstvenom europskom tržištu.
  Juncker je prije nekoliko dana rekao da bi "želio objasniti američkom predsjedniku,  kada je trgovinu u pitanju, da je Europska unija jedinstveno tržište i nedjeljiv entitet te da su svi napori za podjelu Europe uzaludni".
 U utorak će Europska komisija objaviti prijedlog za uspostavu kontroliranih centara za prihvat migranata spašenih na moru u kojima bi se odlučivalo mogu li oni podnijeti zahtjev za azil. To je dogovoreno na zadnjem summitu EU-a krajem lipnja nakon  što su Italija i Malta odbile prihvatiti u svojim lukama brodove sa spašenim migrantima. 
    Riječ je o privremenom rješenju dok se ne dogovori novi zajednički sustav azila.
 Komisija će također objaviti prijedlog za uspostavu platformi za iskcravanje izvan teritorija EU-a u kojima bi migranti čekali da im se odobri ili odbije zahtjev za azilom.
 Više zemalja, među njima i Libija, već je odbilo mogućnost da se na njihovu tlu uspostave takvi centri. 
  Sljedeći tjedan se nastavljaju pregovori na stručnoj razini o izlasku Velike Britanije iz EU-a. EU ističe da je potrebno ubrzati pregovore ako se želi postići dogovor do listopada ove godine. Jedna od glavnih prepreka i dalje je pitanje granice na irskom otoku, koja postaje granica EU-a s trećom zemljom, a istodobno se želi ostaviti granicu nevidljivom, kao što je sada slučaj, kako bi se sačuvao mirovni proces u Sjevernoj Irskoj.
 

(Hina) xsv ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙