FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK predlaže skoro triput više sredstava za upravljanje granicama i migracije

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 12. lipnja 2018. (Hina) - Europska komisija je u utorak za slijedeći višegodišnji proračun EU-a predložila gotovo trostruko veći iznos za upravljanje granicama i migracije nego u sadašnjem proračunu.

 Za sljedeći je dugoročni proračun EU-a za razdoblje 2021–2027 Komisija predložila da se sredstva namijenjena migracijama i upravljanju granicama povise na 34,9 milijardi eura, dok je u proračunu za razdoblje 2014-2020 za te namjene predviđeno 13 milijardi eura.
 Za upravljanje granicama Komisija predlaže 21,3 milijarde eura. Predlaže uspostavu novog fonda za integrirano upravljanje granicama u vrijednosti 9,3 milijarde eura.

"Na temelju dosadašnjeg iskustva i spoznaje da će migracije i dalje biti izazov predlažemo rekordno povećanje sredstava. Jačanje zajedničkih granica EU-a, posebno s pomoću europske granične i obalne straže, i dalje će biti među glavnim prioritetima. Povećana fleksibilnost naših instrumenata financiranja znači da smo spremni na brzo pružanje potpore državama članicama; onda kada im je potrebna i tamo gdje im je potrebna, a posebno u slučaju krize", izjavio je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.
  U tom okviru, 4,8 milijardi je namijenjeno za potporu državama članicama za upravljanje granicama i za viznu politiku. Svako članica dobit će fiksni iznos od pet milijuna eura, a ostatak će se raspodijeliti na temelju radnog opterećenja, pritiska i razine prijetnje na vanjskim kopnenim granicama 30 posto, vanjskim morskim granicama 35 posto, u zračnim lukama 20 posto i konzularnim uredima 15 posto.

  Predlaže se jačanje Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu, koja bi imala oko 10.000 stalnih službenika graničnog nadzora.  Sredstvima iz novog fonda za granice pomoći će se i državama članicama u provođenju carinskih kontrola financiranjem opreme za carinsku kontrolu. Za jačanje agencija EU-a za upravljanje granicama bit će predloženo izvan Fonda više od 12 milijardi eura.
  Za fond za azil i migracije (FAM) predlaže se 10,4 milijarde eura, što je povećanje od 51 posto. Sredstvima iz tog Fonda poduprijet će se nastojanja država članica u tri ključna područja: u području azila, zakonitih migracija i integracije, suzbijanja nezakonitih migracija te vraćanja. 
 Za potporu državama članicama u upravljanju migracijama u skladu s njihovim potrebama bit će namijenjeno 6,3 milijarde eura dugoročnog financiranja iz Fonda. 
 Migracije i sigurnost novi su prioriteti Europske unije i to namjerava i financijski poduprijeti, pa i na račun tradicionalnih europskih politika poput kohezije i poljoprivrede.
 "Ne smijemo dopustiti ponavljanje krize iz 2015., ni političku, ni financijsku", izjavio je povjerenik za unutarnje poslove Dimitris Avrampoulos.
  "Bolje upravljanje vanjskim granicama i migracijama u narednim će godinama i dalje biti ključni prioriteti za EU, države članice i naše građane. Veći izazovi zahtijevaju više sredstava i stoga predlažemo da se proračun u tom području gotovo utrostruči. Povećanje financijskih sredstava bit će ključno u osiguravanju provedbe ovih političkih prioriteta: daljnje zaštite naših vanjskih granica, nastavka pružanja zaštite onima kojima je to potrebno, boljeg podupiranja zakonitih migracija i integracije te djelotvornog i brzog vraćanja onih koji nemaju pravo na ostanak", rekao je Avrampoulos.
  Pitanje migracija i zajednički sustav azila jedno je gorućih pitanja koje muči EU i koje stavlja na kušnju jedinstvo zemalja članica.
 

(Hina) xsv ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙