FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 15. travnja 2018. (Hina) - Sljedeći tjedan u Europskoj uniji iznimno je bogat događajima - u Luxembourgu se sastaju tri ministarska vijeća, plenarna sjednica Europskog parlamenta održava se u Strasbourgu gdje će se zastupnicima obratiti francuski predsjednik Emmanuel Macron, Komisija će objaviti paket o proširenju koji uključuje izvješća o napretku zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja, pregovorači Velike Britanije i EU-a prvi put će formalno razgovarati o budućim odnosima.

U ponedjeljak se u Luxembourgu održavaju dva ministarska sastanka - Vijeće za poljoprivredu i Vijeće za vanjske poslove. Rasprava o Siriji bila je predviđena i prije nego što su Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska izvele zračne udare na Siriju kao odgovor na prošlotjedni napad sirijskog režima kemijskim oružjem na Dumu. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručili su u subotu da Europska unija podržava savezničke udare na snage sirijskog režima i pozvali ga da prestane korisititi kemijsko oružje

Osim o Siriji, šefovi diplomacija razgovarat će o Iranu, odnosima s Rusijom, a za vrijeme radnog ručka o zapadnom Balkanu u sklopu priprema za summit EU-zapadni Balkan koji će se održati 17. svibnja u Sofiji.

U utorak će Vijeće za opće poslove, koje čine ministri za europske poslove zemalja članica, razgovarati o pitanju vladavine prava u Poljskoj, a Komisija će ministrima predstaviti paket o proširenju koji će biti usvojen isti dan na sastanku Komisije u Strasbourgu.

U ponedjeljak se sastaju još i ministri poljoprivrede, kojima će Komisija predstaviti svoj prijedlog za suzbijanje nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.  

Od ponedjeljka do četvrtka u Strasbourgu se održava ovomjesečna plenarna sjednica Europskog parlamenta. U utorak će se zastupnicima obratiti francuski predsjednik Emmanuel Macron, četvrti  po redu čelnik jedne od članica koji će sa zastupnicima i predsjednikom Komisije Jean-Claude Junckerom raspravljati o budućnosti Europe.

Govor predsjednika Francuske, druge po veličini članice EU-a, pobuđuje veliki interes nakon što je prošle godine proeuropskom retorikom uvjerljivo dobio predsjedničke izbore. Od predsjednika Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel očekuje se da budu pokretačka snaga u daljnjoj izgradnji Europske unije, koju sve više dovode u pitanje razni populistički pokreti diljem Europe.

Macron će u četvrtak otputovati u Berlin gdje će sastati s kancelarkom Merkel. Predviđeno je da radni sastanak traje četiri sata, a na dnevnom redu su trgovina, međunarodna pitanja, migracije te zajednički rad na reformi eurozone.

Europska komisija će u utorak na sastanku u Strasbourgu usvojiti paket o proširenju.

Europska komisija je uvijek do sada paket o proširenju, koji uključuje strategiju o proširenju i izvješća o napretku zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja, objavljivala u studenome. Sada je to prebačeno na proljeće, a zadnji paket usvojen je prije godinu i pol dana u studenome 2016. Ovaj put je strategija o proširenju objavljena dva mjeseca prije izvješća o napretku, u veljači ove godine, ali samo za zemlje zapadnog Balkana, ne i za Tursku, s kojom EU ima otvorene pregovore, iako su oni u potpunom zastoju.

U izvješćima o napretku Komisija ocjenjuje aspirante na članstvo u pogledu poštovanja temeljnih europskih vrijednosti, poput vladavine prava, dobrosusjedskih odnosa, reformi u području pravne države, javne uprave, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te gospodarskih reformi.

Paketom proširenja obuhvećeno je sedam država - Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija te Turska.

Najdalje u procesu su odmakle Crna Gora i Srbija, Makedonija i Albanija imaju status kandidata ali čekaju na datum za početak pregovora, BiH čeka na mišljenje Komisije o njezinu zahtjevu za članstvo, dok je Kosovo na začelju i u najtežoj je situaciji jer pet zemalja članica ne priznaje njegovu neovisnost.

Od ponedjeljka do srijedu u Bruxellesu će razgovarati pregovarači Velike Britanije i EU-a, što je prvi formalni sastanak o budućim odnosima koji se trebaju definirati nakon izlaska Britanije iz EU-a. Očekuje se da će europski pregovarači predstaviti nacrt političke deklaracije koja će biti pridodana sporazumu o napuštanju Velike Britanije, dok konkretni razgovori o budućim trgovinskim odnosima neće početi prije lipnja.

Pregovarači će razgovorati o pitanju granice na irskom otoku, za koje se još ni ne nazire rješenje. Europski pregovarači žele izbjeći uvođenje tvrde granice između Republike Irske i Sjeverne Irske, što je iznimno komplicirano s obzirom da Velika Britanija želi izići iz carinske unije i iz jedinstvenog europskog tržišta.

Zastupnici Europskog parlamenta u srijedu će raspravljati o zaštiti podataka i privatnosti građana nakon afere  Facebook-Cambridge Analytica.

Europski zastupnici naglasit će važnost zaštite podataka kao obrane od manipulacije izborima. Također će ponoviti poziv upravi Facebooka da dođe u Europski parlament i sa zastupnicima održi raspravu.

Facebook je na meti kritika otkako je suosnivač tvrtke Cambridge Analytica, koja se bavi obradom podataka, otkrio da su informacije o više desetaka milijuna korisnika Facebooka preuzete bez njihova pristanka i potom korištene u američkim predsjedničkim izborima 2016. godine. 

Zastupnici će također glasovati o nizu zakonskih prijedloga počevši od zakona o kružnom gospodarstvu, o smanjenju emisija stakleničkih plinova i povećanja apsorpcije šuma kao načinu rješavanja klimatskih promjena, o energetskoj učinkovitosti zgrada, o novim pravilima o certificiranju i označavanju organskih namirnica, koja bi trebala pomoći povećanju ekološke proizvodnje u EU-u. 

Zastupnici će glasovati o rezoluciji u kojoj će tražiti mjere za zaštitu novinara nakon ubojstva slovačkog istraživačkog novinara Jana Kuciaka.

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙