FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečanosti Pasionske baštine otvorene u Muzeju Mimara

Autor: Anamarija Grbin

ZAGREB, 17. ožujka 2018. (Hina) - Svečanosti Pasionske baštine, kulturne manifestacije koja već 27 godina predstavlja odabrana djela iz bogate riznice glazbenih, likovnih, književnih i pučkih sadržaja nadahnutim Kristovom mukom, uključivši recentno stvaralaštvo, otvorene su u subotu u zagrebačkom Muzeju Mimara.

"Program Pasionske baštine obilježava i novo pasionsko stvaralaštvo mladih jer oni ne žele biti samo baštinici, već kreatori baštine", istaknuo je predsjednik udruge Pasionske baštine Jozo Čikeš na otvorenju. 

Čikeš: Hrvatska duša ima velik kreativni potencijal

Po njegovim riječima, sva područja koja se predstavljaju, od likovnosti do glazbe, nose hrvatski pečat i snagu pasionske atraktivnosti za nove generacije.

"Mi se u Pasionskoj baštini ne bojimo za hrvatsku kulturu jer osjećamo enormni kreativni potencijal hrvatske duše koja je u svojoj prošlosti i budućnosti kršćanska i vjernička, a samo je treba otkrivati, poticati i pravilno usmjeravati", napomenuo je. 

Kao prvi u nizu ovogodišnjih događaja Pasionske baštine u "Mimari" je otvorena izložba "Žena na Križnom putu" hrvatskih umjetnika, za koju Čikeš kaže da je "dokaz kako su muka i uskrsnuće Kristovo, kao i svaka ljudska muka, poticaj da se ne posustane i da se opravda stvaralačka moć koju je Bog u nas usadio". 

Na zajedničku temu, inspiriranu ženinoj sućuti, razumijevanju muke i plemenitosti predstavljeni su radovi četrdesetak autora različitih generacija, Sedera, Lončara, Blažanovića, Radića, Botterija, Škerlja, Petrača, Jakubina, Dorotića, Čulara, Meglića, Mucka, Herljevića, Ujevića, Glavnika i drugih. 

Odabrani slikari i kipari donose svoj doživlja Muke u različitim izričajima, a u prvom planu su žene, Isusova majka, Veronika, jeruzalemske žene, žene pod križem.  

Ratković-Bukovčan: "Žena na Križnom putu" uvodi u svijet istinskih vrijednosti 

Lada Ratković-Bukovčan, ravnateljica Muzeja Mimara koji je godinama domaćin Pasionske baštine tu izložbu vidi kao "krunište dvadesetogodišnje suradnje s tom manifestacijom koja nam uvijek daje besprijekornu kakvoću brojnih programa i bujnost baštine".

"Izložba 'Žena na Križnom putu' i cjelokupni program dio su sjajnih događanja Pasionske baštine koji nas vodi u svijet istinskih vrijednosti, čistoće i ljepote duha", istaknula je. 

Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministrice kulture, ocijenila je Pasionsku baštinu vrijednom manifestacijom koja već 27 godina potiče nastanak, pjseničkih, likovnih i glazbenih ostvarenja. 

"Ministarstvo kulture niz godina osigurava potporu festivalu koji njeguje suvremeno stvaralaštvo, ali i čuva pučke glazbene običaje", dodala je. 

Na svečanosti otvorenja u glazbenom programu "Iz pasionskih djela Johanna Sebastianna Bacha" nastupili su Dora Draclin na oboi, Anthony Havelka na violončelu i Elena Roce na čembalu. 

Otvorenje je okupilo niz osoba iz kulturnog i javnog života Hrvatske, među kojima su bili i predstavnici Vlade, Grada Zagreba, HAZU-a. 

Uskoro izložba hrvatskih molitvenika iz Mađarske i Gradišća

U okviru Pasionske baštine do kraja ožujka održat će se, među ostalim, izložba hrvatskih molitvenika iz Mađarske i Gradišća pod nazivom "Novi vinac anđeoski" u knjižnici HAZU u Zagrebu, dok će se u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici bit će postavljena izložba "Sakralne teme" Josipa Marinovića. 

Pod nazivom "Muka i uskrsnuće u djelima suvremenih umjetnika" u Galeriji Zvonimir MORH-a izložit će se radovi 55 autora odabrani na natječaju za likovno djelo nadahnuto pasionskim sadržajem Kristove Muke i Uskrsnuća s motivima nadahnutim općeljudskim problemom patnje. 

Glazbeni segment donosi Magnificat za sopran, alt, zbor i orkestar Zorana Novačića te oratorij Uskrsnuće Ljube Stipišića, te nastup ženskog vokalnog ansambla Zwizde i muške vokalne skupine Sinovi atara. 

Ulaz na sve programe Pasionske baštine je besplatan, a detaljan program nalazi se na službenoj stranici manifestacije.

(Hina) xagrb ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙