FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koalicija s desnicom nije problem za EPP - Weber

Autor: Maja Trohar

RIM, 21. veljače 2018. (Hina/AFP) - Koalicija proeuropske stranke Forza Italia Silvija Berlusconija i autonomaša Sjeverne lige Mattea Salvinija ne predstavlja problem za Europsku pučku stranku (EPP) čiji je član Forza Italia, rekao je u srijedu predsjednik Manfred Weber.

"Postoje nepremostive crvene linije, poput izlaska iz euro zone", objasnio je novinarima predsjednik glavne političke skupine u Europskom parlamentu, čiji je Forza Italia član. Referendum o izlasku bi bio "neprihvatljiv". Ali ta mogućnost nije upisana u program koji brani koalicija pod vodstvom bivšeg premijera Silvia Berlusconija, zajamčio je Weber.

Šef Sjeverne lige, Matteo Salvini je prigušio svoje autonomaške zahtjeve, posebice o izlasku iz euro zone, ali ne propušta ni jednu prigodu da podsjeti da ga odluke Bruxellesa ni na što ne obvezuju, posebice u pogledu ograničenja od 3 posto javnog deficita u odnosu na BDP.

U Europi postoji "siva zona, između odgovornosti i populizma, to mi se ne sviđa, ali to je stvarnost", dodao je Weber i naveo primjer bivšeg šefa talijanske vlade Mattea Renzija kada je kritizirao Europsku komisiju u porukama predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru.

Weber, blizak njemačkoj kancelarki Angeli Mekrel je pozvao Talijane da 4. ožujka glasaju za "stabilnost i pouzdanost".

"Europi treba jaki talijanski glas", naglasio je i dodao da je s tog stajališta Silvio Berlusconi bio "dobar izbor".

Italija će u nedjelju 4. ožujka glasati na parlamentarnim izborima čiji je rezultat neizvjesan. Suočavaju se tri bloka, koalicija koju vodi Silvio Berlusconi, koalicija lijevog centra i populisti Pokreta pet zvijezda.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙