FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Savjetnik suda EU-a podržava odluku Komisije oko poljskog krčenja Beloveške šume

Autor: Ivan Šaravanja

BRUXELLES, 20. veljače 2018. (Hina/Reuters) – Odluka Poljske da pojača sječu drveća u Beloveškoj šumi, jednoj od najočuvanijih u Europi, krši zakone Europske unije, naglasio je savjetnik najvišeg suda EU-a u utorak, čime je podržao odluku Europske komisije protiv poljske vlade.

Spor oko Beloveške šume dio je šireg sukoba između izvršnog tijela EU-a i najveće istočne članice tog saveza, koja je ujedno i najveći primatelj europskih sredstava. Vladajuću poljsku stranku Pravo i pravda (PiS) optužuje se da potkopava demokraciju u zemlji.

Beloveška šuma, koja se proteže i u Bjelorusiju, jedna je od posljednjih prašuma u Europi. Nalazi se na popisu Nature 2000, najveće mreže zaštićenih područja na svijetu, pod zaštitom je UNESCO-a, te je dom najvećeg stada europskog bizona, kao i jedinstvenih ptica i insekata. 

Pod europskom direktivom o staništima, članice EU-a trebaju poduzeti primjerene mjere očuvanja za posebna područja.

Poljska vlada tvrdi kako je sječa šume potrebna kako bi se napravili šumski putevi za planinare i kako bi se ostalo drveće zaštitilo od zaraze potkornjakom. 

"Te odluke će nužno završiti u pogoršanju lokacija za razmnožavanje zaštićenih vrsta", rekao je glavni odvjetnik suda Yves Bot. 

Europski sud pravde (ECJ) donijet će konačnu odluku u nadolazećim mjesecima, a iako suci nisu nužni slušati preporuku savjetnika, u većini slučajeva to čine. 

Poljski ministar zaštite okoliša Henryk Kowalczyk rekao je kako će Poljska poštovati konačnu odluku europskog suda. 

ECJ je prošle godine već kaznio Poljsku s 100 tisuća eura po danu ako ne zaustavi sječu velikih razmjera u toj šumi. 

Poljska je već premašila kvote sječe do 2021. godine, a u jednom dijelu šume u kojoj je kvota povećana, što je EK proglasila ilegalim činom, već je pola drveća posječeno usprkos europskom nalogu, pokazuju službeni šumarski podaci.

(Hina) xis ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙