FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU i Japan finalizirali ugovor o slobodnoj trgovini

Autor: Vera Radić

BRUXELLES, 8. prosinca 2017. (Hina/AFP) - Europska unija i Japan priopćili su u petak da su završili rad na ugovoru o slobodnoj trgovini o kojemu su pregovarali od 2013.

Bruxelles i Tokio ovime "šalju snažnu poruku svijetu", izrazili su zadovoljstvo predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i japanski premijer Shinzo Abe.

Dvije strane su se u srpnju 2017. već bile dogovorile o glavnim smjernicama ugovora.

Tekst u završnom obliku ne obuhvaća dio povezan s osjetljivim pitanjem rješavanja sporova između država i ulagača o kojemu se EU još nije uspio dogovoriti s Japanom.

Tekst će se sada podnijeti zemljama članicama i Europskom parlamentu, istaknula je europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem na tiskovnoj konferenciji, ne spominjući moguću ratifikaciju u nacionalnim parlamentima.

U EU-u se vodi rasprava o nacionalnom ratificiranju ugovora o slobodnoj trgovini o kojima Komisija pregovara u ime zemalja članica.

Bruxelles bi se zadovoljio potvrdom u Europskom parlamentu, ali neke zemlje žele da se ti ugovori, koji nailaze na sve veće osporavanje, ratificiraju u njihovom parlamentu, što može usporiti proces, pa i dovesti ga u pitanje.

Pregovori o JEFTA-i (ugovor o slobodnoj trgovini EU-a i Japana) počeli su u ožujku 2013. u prilikama gotovo potpune nezainteresiranosti javnosti, za razliku od ugovora o kojima je EU pregovarao s Kanadom (CETA) i Sjedinjenim Državama (TTIP/TAFTA).

Trebalo je čekati ubrzanje pregovora u 2017. kako bi se čuli glasovi, napose nevladine organizacije Greenpeacea, koji su osudili pregovore "iza zatvorenih vrata".

Ne očekuje se da će ovaj ugovor stupiti na snagu prije početka 2019.

Ugovor će imati veliku važnost: EU je treći trgovinski partner Japana, a Japan - zemlja sa 127 milijuna stanovnika - šesti je partner Europe.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙