FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U dubrovačkoj Umjetničkoj galeriji otvorena izložba „'Slika u slici' u hrvatskom slikarstvu XX. stoljeća“

Autor: Baldo Marunčić

DUBROVNIK, 9. studenoga 2017. (Hina) - Izložba „'Slika u slici’ u hrvatskom slikarstvu XX. stoljeća“ otvorena je u četvrtak navečer u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku, a donosi 60-ak djela klasika hrvatske moderne umjetnosti u kojima se javljaju prikazi umjetničkih djela, bilo da je riječ o portretima, žanr-prizorima ili interijeru.

Autorica izložbe i viša kustosica Umjetničke galerije Rozana Vojvoda rekla je na otvorenju kako je riječ o dosta širokoj temi pa je dubrovačka izložba jedna od interpretacija.

„Fokus izložbe je na dubrovačkim slikarima Ivi Dulčiću, Antunu Masli, Đuri Pulitici, Ivi Vojvodiću i Branku Kovačeviću jer se upravo u njihovim djelima može jako dobro i kronološki odrediti koliko se koriste tim motivom. Odabir umjetnika da predstavi sliku unutar same slike nije slučajan. Kod portreta nam daju uvijek neku dodatnu priču o osobi, kod interijera je uvijek odana počast prostoru, a kod mrtvih priroda zastupljene su svojevrsne posvete drugim slikarima“, istaknula je Vojvoda.

Ravnatelj Umjetničke galerije Marin Ivanović rekao je kako je izložbom cijela jedna epoha uspješno povezana u jednu priču.

„Slike su posuđene iz mnogo javnih i privatnih kolekcija, što nam je važno radi suradnje s drugim ustanovama, ali i da javnosti prikažemo sve blago koje se nalazi u tim kolekcijama jer bi se baš iz privatnih kolekcija moglo generirati još mnogo izložaba svega što u hrvatskoj umjetnosti još nikada nije pokazano“, istaknuo je Ivanović.

Na izložbi su, među ostalima, zastupljeni slikari Vlaho Bukovac, Emanuel Vidović, Milivoj Uzelac i Ljubo Babić, a središnje mjesto zauzimaju radovi dubrovačkih umjetnika Ive Dulčića od 1946. do 1953. godine, Antuna Masle 60-ih i Đure Pulitike 70-ih godina, kada „slika u slici“ postaje lajtmotiv njihovih djela, te radovi Ive Vojvodića i Branka Kovačevića.

Izložena djela su vlasništvo privatnih dubrovačkih, zagrebačkih i splitskih zbirki te nacionalnih muzejskih institucija Umjetničke galerije u Dubrovniku, Galerije umjetnina iz Splita, Moderne galerije iz Zagreba i Gradskog muzeja iz Karlovca.
 

(Hina) xmarb ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙