FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel i Macron obećali da će vući EU naprijed nakon Brexita

Autor: Bernard Čavar

TALLIN, 29. rujna 2017. (Hina/Reuters) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron dobio je u petak potporu njemačke kancelarke Angele Merkel za plan reformi EU-a nakon Brexita, utemeljenoj na, kako je rekla Merkel, "intenzivnoj" suradnji između Pariza i Berlina.

No, brojni europski čelnici ostali su suzdržani prema novom ambicioznom projektu, sumnjajući u potporu građana smanjenju nacionalne kontrole i bojeći se daljnjeg jačana protueuropskog raspoloženja koji je došao do izražaja kod glasanja o Brexitu i na nedavnim parlamentarnim izborima u Njemačkoj na kojima je krajnja desnica postigla veliki uspjeh.

"Rasprava protekle večeri pokazala je zajedničku spoznaju o tome da Europa mora krenuti dalje", rekao je Macron novinarima, nakon večere koja se produžila iza ponoći u estonskom glavnom gradu Talinu.

"Danas smo svi uvjereni da Europa mora krenuti naprijed brže i jače, s više suvereniteta, jedinstva i demokracije", istaknuo je.

Merkel, koja je u nedjelju osvojila četvrti kancelarki mandat ali i oslabljena uspjehom euroskeptične oporbe, sastala se s Macronom pola sata prije večere i, prema francuskim izvorima, pozdravila Macronov govor kao "vizionarski" i povratak Francuske kao kotača zamašnjaka europskog projekta.

Govoreći o Macronovim prijedlozima, kancelarka je rekla da postoji "visoka razina suglasnosti između Njemačke i Francuske, ali da još treba razgovorati o detaljima".

"Čvrsto sam uvjerena da Europa ne može stajati na mjestu, nego se dalje razvijati", istaknula je Merkel.

Dodala je kako je veseli što će igrati ulogu u tradicionalnom partnerstvu koje je vuklo Uniju proteklih 60 godina, rekli su njemački dužnosnici, uz Francusku kao kreativnu snagu i Njemačku koja dovodi do konsenzusa i pretvara ideje u djela.

Macron je prije dva dana u govoru na Sorbonni iznio svoju viziju buduće EU-a pozvavši na tješnju suradnju na području obrane, migracija, poreza i socijalne politike, kao i na donošenje vlastitog proračuna bloka.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙