FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Macron: Barnier je jedini pregovarač o Brexitu

Autor: Duška Gerić Koren

PARIZ, 31. kolovoza 2017. (Hina/Reuters) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovno je u četvrtak pružio potporu Michelu Barnieru kao jedinom pregovaraču Europske unije o Brexitu, odbacivši tvrdnje britanskih medija da mu se Pariz protivi.

"Želim vrlo jasno reći i ponovno izraziti našu volju da imamo samo jednoga pregovarača i samo jedan mandat", rekao je Macron na zajedničkoj konferenciji za novinare s nizozemskim premijerom Markom Rutteom.

"Jedini pregovarač je Michel Barnier i želio bih razjasniti sve nedoumice vezane uz lažne informacije koje su se raširile", dodao je.

Britanski list Daily Telegraph objavio je početkom tjedna da su Francuska i druge članice EU naznačile da žele započeti trgovinske pregovore vezane uz Brexit već u listopadu te da se ne slažu s Barnierom.

Tu je vijest ured francuskoga predsjednika odmah opovrgnuo ocijenivši ga neutemeljenim, dok je izvor blizak Macronu Reutersu rekao da "u tome nema ni trunka istine".

"Tek kad g. Barnier potvrdi da je postignut dovoljan napredak, moći ćemo razgovarati o sljedećim koracima", rekao je Macron u četvrtak.

S obzirom na to da je ostalo tek nešto više od godinu dana za utvrđivanje uvjeta izlaska Britanije iz Unije kako bi se izbjegle negativne posljedice na život i gospodarstvo širom kontinenta, obje se strane nadaju da će se na europskom summitu 19. i 20. listopada moći zaključiti da je "postignut dovoljan napredak" kako bi se započeli pregovori o slobodnoj trgovini.

Nizozemski premijer na konferenciji za novinare rekao je da je zabrinut za tijek pregovora o Brexitu. "U listopadu će Europsko vijeće utvrditi je li postignut dovoljan napredak, u što ja trenutačno ne vjerujem", rekao je Rutte.

"Obojica vjerujemo da se stvari moraju odvijati brže pa pozivam britansku vladu da se više angažira kako bi se postigao napredak u ključnim pitanjima", dodao je.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙