FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pregovori o Brexitu napreduju, ali nedovoljno za razgovore o trgovinskom sporazumu

Autor: Bernard Čavar

BRUXELLES, 28. rujna 2017. (Hina/Reuters) - EU i Velika Britanija ostvarili su napredak u posljednjoj rundi pregovora o Brexitu, ali nedovoljno da krenu u idući fazu pregovora o prijelaznom razdoblju nakon rastanka ili o budućem trgovinskom sporazumu, rekli su u petak pregovarači dviju strana.

"Imali smo konstruktivan tjedan, da, ali nismo ostvarili dovoljan napredak. Potrebno je još raditi idućih tjedana i mjeseci", rekao je glavni pregovarač EU-a Michael Barnier.

Pohvalio je "novu dinamiku", odnosno ustupke koje je prošli tjedan iznijela britanska premijerka Theresa May.

May je prošli tjedan u Firenzi iznijela svoj plan za buduće odnose s Europskom unijom nakon Brexita u nadi da će time dati zamah pregovorima o razdruživanju.

Predložila "implementacijsko razdoblje" od otprilike dvije godine nakon Brexita u kojem bi vrijedila "postojeća struktura europskih pravila i odredbi", isključila sporazum o slobodnoj trgovini kakav je Unija sklopila s Kanadom (CETA) kao model za odnose s Unijom nakon Brexita.

Predložila je sklapanje novog sporazuma o sigurnosnoj suradnji s EU-om i obećala da će Britanija ispoštovati svoje financijske obveze prema EU.

Barnierov britanski kolega David Davis ocijenio je da je ostvaren "značajan napredak" tijekom četverodnevnih pregovora u Bruxellesu i iskazao veliku spremnost za nastavak razgovora o tome što će se događati nakon Brexita u ožujku 2019.

Barnier je i istaknuo dva ključna područja neslaganja.

Prvo, o pravima europskih građana u Britaniji, pozdravio je potvrdu koju je dobio od Davisa da bi povlačenje sporazuma koji jamči prava tri milijuna građana EU-a u Britaniji trebao imati "izravan učinak" na britanske zakone, što zapravo znači da ih London ne može mijenjati novima zakonima. No, Unija i dalje traži da ti ljudi imaju pravo podnositi tužbe na sudu EU-a.

Drugo, Barnier je pojasnio da ponuda premijerke May kako ostalih 27 članica ne bi trebalo pretrpjeti materijalnu štetu zbog Brexita u postojećem proračunu Unije do kraja 2020.  uključuje plaćanja obveza samo za 2019. i 2020. To, rekao je, nije dovoljno, jer se proračunske obveze protežu na plaćanja i u idućim godinama.

Dodatno u pogledu novca, jednog od najspornijih pitanja, Barnier je rekao da London tek treba konkretizirati koje će obveze ispuniti. EU procjenjuje da joj Britanija duguje milijarde eura za podmirenje neplaćenih obveza.

"Što se EU-a tiče, jedini put da se postigne dovoljan napredak je da 28 članica ispuni obveze koje su preuzele", istaknuo je Barnier.

Davis nije rekao koliko bi novca London mogao platiti Bruxellesu.

Dvojica pregovarača trebala bi se ponovno susresti 9. listopada.  

(Hina) xbcav ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙