FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barnier želi britanske prijedloge za Brexit sljedećeg tjedna

Autor: Maja Trohar

RIM, 21. rujna 2017. (Hina/AFP) - Glavni europski pregovarač za Brexit Michel Barnier izjavio je u četvrtak u Rimu da još postoje velike nesigurnosti i traži da Britanija iznese sljedeći tjedan konkretne prijedloge.

"Nekoliko dana od četvrtog kruga pregovora sljedećeg tjedna, osim napredaka u nekim točkama, danas još postoje velike nesigurnosti u svakoj od ključnih tema te prve faze", rekao je Barnier pred talijanskom parlamentarnim povjerenstvom.

"U vezi uvjeta izlaska Velike Britanije, kao i o eventalnom prijelaznom razdoblju, uvjeren sam da je moguć brz odgovor", rekao je.

"Želimo da Velika Bitanija stavi na stol prijedloge koji omogućuju ukidanje blokade sljedećeg tjedna", inzistirao je Barnier.

Pregovori o Brexitu, koji bi u ponedjeljak u Bruxellesu trebali biti nastavljeni, stoje nakon tri kruga gotovo na mjestu jer Britanija nije iznijela konkretne prijedloge za svoj izlazak iz Unije, predviđen za ožujak 2019., rekao je Barnier.

On je podsjetio da su tri prva prioriteta za Europsku uniju jamstvo prava europskih građana u Velikoj Britaniji, financijsko rješenje i granica s Irskom.

"Apsolutno je potrebno da svi građani, među kojima su stotine tisuća talijanskih građana, koji žive i rade u Velikoj Britaniji, mogu nastaviti živjeti kao i prije uz jednaka prava i jednake zaštite", podsjetio je.   

Britanska premijerka Theresa May sazvala je u četvrtak sastanak vlade u pokušaju da ujedini ministre podijeljene oko njezine strategije za Brexit, uoči svojeg govora u Firenzi u petak.

(Hina) xtm ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙