FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najbolji film 15. Liburnia Film Festivala "Blink" Jakova Labrovića

Autor: Tatjana Miščančuk;Dean Silić

OPATIJA, 25. kolovoza 2017. (Hina) - Najbolji film ovogodišnjeg, 15. festivala hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festival u Opatiji, po ocjeni stručnog žirija je “Blink” autora Jakova Labrovića, objavljeno je u petak navečer, završnog dana festivala.  

Žiri u sastavu Igor Bezinović, Vasja Bibič, Veton Nurkollari, Jelena Maksimović i Eva Kraljević, jednoglasno je odlučio da se “Blink” nagradi kao najbolji film za, kako je navedeno, “intimno i potresno filmsko putovanje kroz različita psihofizička stanja“.

Film oslikava život i liječenje oboljelog od shizofrenije u psihijatrijskim klinikama u Hrvatskoj, oslikavajući nečovječan odnos prema pacijentima i utjecaj lijekova na psihičko i fizičko stanje.  

Najbolji film prema ocjenama publike, s prosječnom ocjenom 4,69, je “Tvornica je naša!" Vedrane Pribačić, a taj je film žiri nagradio posebnim priznanjem uz obrazloženje da je riječ o "filmu koji vraća vjeru u borbu protiv kapitalizma".

“Tvornica  je naša!” govori o uspješnom odupiranju radnika tvornice ITAS štetnoj privatizaciji te njihovom otkupljivanju stopostotnog vlasništva tvrtke, nakon čega danas posluje pozitivno na načelima radničkog dioničarstva.

Oba ta filma nagrađena su sa po 7.000 kuna, a Restart će izraditi DCP (digitalni kino paket) filmova.

Nagradu za najbolji regionalni film dobio je kratki dokumentarac "Nonna" autora Marija Pućića i to za "minimalistički pristup koji tematizirajući starost otvara brojna egzistencijalna pitanja", te je tako autor ostvario izravan ulaz na radionicu BDC Discoveries uz popust od 50 posto na ulaznu naknadu, koju osigurava Balkan Documentary Center. Regionalni film se na ovom festivalu odnosi na filmove autora rođenih na području Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije ili je produkcija filma iz ovog kraja.

Goran Dević je dobitnik nagrade za najbolju režiju, za film “Buffet željezara”, prema obrazloženju žirija, “zbog pažljivo planiranog koncepta snimanja filma u ograničenim prostorno vremenskim uvjetima". Dević dobiva i pravo sudjelovanja na radionici Ex Oriente Film Instituta dokumentarnog filma (IDF) iz Praga, sa svojim sljedećim projektom.

Nagradu za najbolju fotografiju žiri je dodijelio Borisu Poljaku za film "Oni samo dolaze i odlaze" zbog "umijeća pretvaranja voajerizma u liriku".

Za "precizan montažni postupak koji doprinosi kvaliteti ovog jednostavnog i snažnog filma“, nagradu za najbolju montažu dobio je Dario Bagarić za film "Kika", dok nagrada za dizajn zvuka ide Tomislavu Domesu za film "Skoro ništa", zbog načina na koji "vizualni pejzaži savršeno nadopunjuju one zvučne".

Na programu 15. Liburnia Film Festivala bila su 33 filma, od kojih 22 u konkurenciji za nagrade, a projekcije filmova su bile na opatijskoj Ljetnoj pozornici.

 

(Hina) xdsil ytam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙