FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren 15. Liburnia Film Festival

Autor: Dean Silić

OPATIJA, 21. kolovoza 2017. (Hina) - Festival hrvatskog dokumentarnog filma 15. Liburnia Film Festival otvoren je u ponedjeljak u Opatiji, svjetskom premijerom dokumentarca "Nonna" riječkog autora Maria Fučića.

"Nonna" je film o baki koja živi sama i danima odbija ustati iz kreveta, a kamera prati njenu svakodnevicu.

U programu prvog dana festival uslijedio je novi dugometražni dokumentarac Roberta Tomića Zubera "Život od milijun dolara" o događajima nakon velike humanitarne kampanje za liječenje djevojčice Nore Šitum, putevima prikupljenog novca i nastojanjima njenih roditelja da se razotkrije što se dogodilo s novcem. Film je publika pozdravila dugotrajnim pljeskom, kao i Norine roditelje, Đanu i Ivicu koji su s pozornice pozdravili gledatelje. 

U drugom dijelu programa prikazani su filmovi "Parada" Arijane Lekić - Fridrih, "White Trash" Sunčice Ane Veldić i "Buffet Željezara" Gorana Devića.

Filmovi se prikazuju na Ljetnoj pozornici u Opatiji. Do 25. kolovoza na programu su 33 dokumentarna filma, od kojih su 22 u konkurenciji za nagrade. Četiri filma izvan konkurencije su nastali u produkciji Restarta, suorganizatora festivala a još sedam je u popratnom programu. Izbornik i direktor festivala je Oliver Sertić.

Na ovogodišnje izdanje Liburnije dolaze autori ili članovi filmskog tima svih filmova u programu.

O nagradama odlučuje međunarodni žiri u kojem su Veton Nurkollari, programski direktor prizrenskog DokuFesta, član Europskog kulturnog parlamenta i Europske filmske akademije, zatim Igor Bezinović, autor nagrađivanih dokumentaraca "Blokada" i "Kratki izlet", ujedno dobitnik Velike zlatne arene za najbolji film ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, Vasja Bibič, voditelj slovenske tvrtke Demiurg specijalizirane za art film i distribuciju dokumentaraca, Jelena Maksimović, dobitnica nekoliko nagrada za montažu i  asistentica na Fakultetu za medije i komunikacije u Beograd te Eva Kraljević, nagrađivana zagrebačka snimateljica i redateljica dokumentaraca "Lijepo mi je s tobom znaš" i "The World Is So Big out There".

Svakodnevno se priređuju "Kave s autorom", na kojima gledatelji mogu razgovarati s autorima prikazanih filmova, a na programu su još edukativne radionice, tribina o mjestu Opatije u projektu Europske priejstolnice kulture 2020. u Rijeci, tribina "Audiovizualni sektor u PGŽ uz predstavljanje Kvarnerske filmske komisije" te projekciju društveno-politički aktualnog dokumentaraca "Gazda" i razgovor o filmu i okolnostima njegova nastanka.

Glazbeni gosti festivala su makedonski gitarist Toni Kitanovski & Cherkezi Orchestra i riječki DJ Edin Haliti.

LFF organizira udruga Liburnia Film Festival iz Rijeke. Suorganizator je Restart iz Zagreba a partneri riječka udruga Delta i Festival Opatija. 

(Hina) xdsil ymt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙