FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski parlament odao počast Simone Veil

Autor: Domagoj Janković

STRASBOURG, 4. srpnja 2017. (Hina/afp) - Europski parlament u utorak je u zvuke europske himne odao počast francuskoj političarki Simone Veil, koja je umrla u petak, a bila je predsjednica prvog izravno izabranog saziva EP-a 1979. godine. 

"Povijest njezina života je povijest našeg kontinenta, kontinenta koji je bio razdvojen, izgubljen, koji je iskusio najgore zločine za koje je čovječanstvo sposobno, ali kontinent koji je uspio, koji se ponovo rodio i izgradio", rekao je predsjednik EP-a Antonio Tajani. 

"U ime svih nas, odajem priznanje toj velikoj ženi. Kažem, jasno i glasno, da smo ponosni što je bila naša prva predsjednica. Hvala ti za sve što si učinila za nas i one koji će doći poslije nas", rekao je Tajani pred europskim parlamentarcima. 

Simone Veil umrla je u petak u 89. godini. Njezin život simbolizira tri najvažnija elementa 20. stoljeća: kao Židovka preživjela je nacistički logor smrti, strastveno se borila za prava žena te se iznimno zalagala za europsku izgradnju i francusko-njemačko pomirenje.

Uspjela je preživjeti Auschwitz, marš smrti i Mauthausen i Bergen-Belsen, utemeljila je Zakladu za sjećanje na holokaust kojom je i predsjedala.

Ta je francuska političarka iznimno pridonijela emancipaciji žena u svojoj zemlji, a ostat će vjerojatno najviše upamćena po tome što se izborila za legalizaciju pobačaja u Francuskoj 1974. dok je bila ministrica zdravstva.

Njezino zauzimanje za ponovno ujedinjenje Europe na temelju vrijednosti poput slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava donijelo joj je i mjesto predsjednice Europskog parlamenta 1979. Bila je prva izravno izabrana čelnica te institucije.

Bit će pokopana u srijedu u pariškom Domu invalida, u nazočnosti šefa države Emmanuela Macrona.

(Hina) xmaš/xdj yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙