FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kino Europa za ljeto pripremilo bogati filmski program

Autor: Anamarija Grbin

ZAGREB, 21. lipnja 2017. (Hina) -Zagrebačko kino Europa će u okviru svog ovogodišnjeg ljetnog programa "Propustili ste, pogledajte!" okupiti više od 80 filmova koji su tijekom godine prikazivani u sklopu redovnog programa, ali predstaviti i nove naslove. 

Među ostalim, prikazat će se europski hitovi, poput "Tonija Erdmanna", šarmantne 'dramedije' o delikatnom odnosu osebujnog oca i njegove kćeri koja je proglašena najboljim europskim filmom godine, "American Honey" Britanke Andree Arnold o skupini razuzdanih marginalaca koji putuju Amerikom, ili psihološkog trilera "Elle" Paula Verhoevena s francuskom glumačkom divom Isabelle Huppert u glavnoj ulozi, najavljeno je iz kina Europa.

U programu su i "Julieta" najnoviji film kultnog španjolskog oskarovca Pedra Almodovara, gorko-slatka češka humorna drama "Kućna njega", te dva filma predvodnika rumunjskog novog vala "Sieranevada" Cristija Puiua i "Matura" Cristiana Mungiua. 

Američku filmsku scenu predstavljaju, između ostalih, "Moonlight", koja se opisuje kao "intenzivno osobna meditacija o identitetu" Barryja Jenkinsa, koji je dobio Oscara u kategorijama najboljeg filma, scenarija i sporedne muške uloge, te poetičan art film "Paterson" o vozaču autobusa i skrivenom pjesniku iz istoimena gradića u New Jerseyu, u režiji slavnog Jima Jarmuscha.  

Ističu se i "Neonski demon" Nicolasa Windinga Refna, jedan od najkontroverznijih filmova prošle godine, koji prikazuje svu brutalnost današnje zabavne industrije i opsesivne fascinacije ljepotom s Elle Fanning u glavnoj ulozi, biografski film "Snowden" Oskarovca Olivera Stonea, te suvremeni mjuzikl "La La Land", ovjenčan s čak sedam Zlatnih globusa.  

Predstavit će se i velike festivalske uspješnice - "Trgovački putnik" Asghara Farhadija, iranska triler-drama o tankoj granici ljubavi i mržnje, osvete i praštanja i dobitnik Oscara za najbolji strani film. 

Bit će tu i aktivistički film "Ja, Daniel Blake" društveno angažiranog Kena Loacha koji je osvojio prestižnu Zlatnu palmu na prošlogodišnjem Cannesu te kanadsko-francuska koprodukcija "Samo je kraj svijeta" Xaviera Dolana koja je osvojila Grand Prix na istom festivalu.  

Za filmofile su priređene i projekcije dvaju nekonvencionalnih filmskih portreta u režiji cijenjenog latinoameričkog autora Pabla Larraina - "Jackie" o najpoznatijoj američkoj Prvoj dami s Natalie Portman u glavnoj ulozi i "Neruda" o tom slavnom čileanskom pjesniku i nobelovcu.  

S obzirom na uspješnu proteklu sezonu za hrvatski film ni domaća produkcija neće biti zanemarena - prikazat će se filmovi "Ne gledaj mi u pijat" Hane Jušić, koji je na venecijanskoj Mostri osvojio nagradu FEDEORA za najbolji europski film, ljubavna priča o mržnji "Ustav RH" Rajka Grlića i dokumentarac "Gazda" Darija Juričana, koji se bavi trenutno vrlo aktualnom temom - Agrokorom.

Osim repriznih naslova kino Europa donosi i nekoliko novih - film koji kombinira film ceste i priču o odrastanju "Tschick", igrani film "Mladi Karl Marx" o rađanju Komunističke lige, "Stilistica" ezoterični i krajnje vogueovski komad Oliviera Assayasa u kojem glavnu ulogu tumači Kristen Stewart.  

Tu su i "Slatki snovi" nagrađivanog talijanskog redatelja Marca Bellocchija, poljska drama "Sjedinjene države ljubavi", te "Povijest ljubavi", filmska ekranizacija slavnog romana američke spisateljice Nicole Krauss. 

Iz kina Europa najavljuju i ljetni kino-hit "Lude od sreće" redatelja Paola Virzija o samozvanoj miljarderki Beatrice i introvertiranoj Donatelli koje bježe iz psihijatrijske klinike u Toskani i upuštaju se u nezaboravni provod i potragu za ljubavlju i srećom u 'ludnici na otvorenom'. 

Novi naslovi repertoara uključuju i tri netipične filmske romanse u sklopu programa "Tri ljubavne priče" - nonšalantna francusko-islandska komedija "Projekt: Zajedno", belgijska ljubavna drama "Nakon ljubavi" i "Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija", istinita priča o finskom boksaču koji se zbog ljubavi odrekao slave.

Filmovi koji nisu snimljeni na engleskom jeziku prikazat će se uz titlove na engleskom jeziku u sklopu ljetnog programa "Subtitled T-days", što je ljetna verzija redovnog godišnjeg programa "Subtitled Tuesdays" koji u kino Europa svakog utorka i četvrtka donosi filmove s dvojezičnim (hrvatsko-engleskim) titlovima.

Program namijenjen djeci - Kino Bibijada je besplatan i ovo ljeto svake srijede i nedjelje donosi osam pažljivo odabranih dugometražnih igranih i animiranih ostvarenja. 

Na programu su švicarsko-francuski animirani hit "Moj život kao Tikvica", kojem bio nominiran za Oscara, "Moja sestra mršavica", toplo, duhovito i iskreno ostvarenje o odrastanju i nesigurnostima nagrađeno na Berlinaleu, te "Uzbuna na Zelenom Vrhu", novi nastavak domaćeg hit-serijala o pustolovinama Koka i njegove družine. 

Osim filmskih projekcija, najmlađi će imati priliku sudjelovati i u dodatnim sadržajima, kao što su radionice filmske kritike. 

Kino Europa je za ovo ljeto pripremilo i niz pogodnosti u vezi kupnje ulaznica i popusta za piće i kokice, a detalji se nalaze na njihovim web stranicama.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙