FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske prijestolnice kulture: na popisu prvi put gradovi iz zemalja EFTA/EEA

Autor: Vesna Klanac

STRASBOURG/ZAGREB, 13. lipnja 2017. (Hina) - Europski parlament u utorak je na plenarnom zasjedanju usvojio  popis zemalja koje će biti europske prijestolnice kulture u razdoblju od 2020. do 2033., a na njemu će se po prvi puta naći gradovi iz zemalja Europskog udruženja slobodne trgovine koje su stranke Sporazuma o Europskom gospodarskom prostoru (EFTA/EEA).

Za izvješće o prijedlogu odluke EP-a i Vijeća o uspostavljanju inicijative Unije za Europske prijestolnice kulture u razdoblju od 2020. do 2033. glasovalo je 606 zastupnika, 54 je bilo protiv, a šestero suzdržanih.

Svake godine dvije države članice mogu odrediti grad za europsku prijestolnicu kulture. Države članice EU-a, zemlje kandidati i potencijalni kandidati također sudjeluju, a po prvi puta i EFTA/EEA zemlje mogu imati prijestolnicu kulture jednom u tri godine te će 2021. uz rumunjski Temišvar i grčki grad Elefsinu titulu europske prijestolnice kulture ponijeti i Novi Sad.

Godinu dana ranije, europske prijestolnice kulture će biti Rijeka i irski Galway, dva lučka grada, jedan na Jadranu, a drugi na Atlantiku.

"Inicijativa za Europsku prijestolnicu kulture pokazala se vrlo učinkovitim sredstvom za jačanje povezanosti i osjećaja pripadnosti među europskim građanima. Vrlo sam zadovoljan današnjim glasovanjem o širenju te inicijative koja će osnažiti kulturne veze koje dijelimo sa susjednim zemljama", kazao je izvjestitelj Santiago Fisas Ayxela, portugalski zastupnik uz redova demokršćana (EPP). 

Inicijativa Europska prijestolnica kulture utemeljena je 1985. godine na poticaj tadašnje grčke ministrice kulture Meline Mercouri i danas se razvila u jedan od najcjenjenijih kulturnih projekata u Europi i aktivnosti Europske unije.

Europske prijestolnice kulture imaju za cilj promicanje bogatstva i raznolikosti kultura i poticanje osjećaja pripadnosti građana zajedničkom kulturnom području. Europske prijestolnice kulture također imaju koristi od kulturnog programa i kulturnih ulaganja, što doprinosi njihovom dugoročnom održivom razvoju.

Hrvatski zastupnici u EP-u nisu štedjeli riječi pohvale na račun inicijative.

"Izbor i dodjeljivanje titule Europske prijestolnice kulture jedan je od najuspješnijih projekata EU-a. Očekujem da će i Rijeka, koja će 2020. ponijeti tu prestižnu titulu, uspješno promovirati svoje aktivnosti. Već sam predlagao da EU, umjesto biranja dva grada kao prijestolnice kulture, svake godine bira jedan grad i jednu europsku regiju kulture. Time bi se upotpunila promocija i mnogih ruralnih dijelova Europe koji iznimno oplemenjuju europsku kulturnu baštinu,  rekao je Ivan Jakovčić (ALDE).

Eurozastupnica Mirjana Petir smatra da dodjeljivanjem titule europske prijestolnice kulture promičemo različite kulture, načine života te vrijednosti pojedine zemlje. 

"Promicanje kulture je važno za razvoj čovjeka i jaču političku integraciju te tom titulom pomažemo razvoju turizma u određenoj regiji i promičemo vrijednosti Unije", izjavila je Petir.

Hrvatska parlamentarka iz redova socijaldemokrata Biljana Borzan je podsjetila da će 2020. Rijeka  ponijeti taj prestižni naslov Europske prijestolnice kulture te da je EP izmijenom pravila omogućio da se poveća ionako veliku korist koju će sam  grad i Hrvatska imati od ovog projekta.

"Na inicijativu eurosocijalista, gradovima koji su jednom nosili titulu omogućili smo povezivanje u službenu EU mrežu prijestolnica. Kroz razmjenu ideja i projekata nastavit će imati koristi od titule i nakon što prođe 'njihova' godina", naglasila je Borzan.

Njezino mišljenje dijeli i europarlamentarac Tonino Picula, također iz redova socijaldemokrata.

"Podržavam ovo izvješće u razdoblju od 2020.u kojoj će i hrvatski grad Rijeka nositi titulu europske prijestolnice kulture. Posebno korisnim smatram poticanje umrežavanja gradova kojima je dodijeljena titula prijestolnice kulture i gradova kojima će se tek dodijeliti, da bi mogli razmjenjivati iskustva i dobru praksu kroz isticanje bogatstva različitih kultura i promicanju kulturne baštine, kazao je Picula.
 

Prilikom državnog posjeta Irskoj u travnju, predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je i Galway koji će zajedno s Rijekom 2020. biti Europska prijestolnica kulture i tom je prilikom, uz "predstavljanje hrvatske luke raznolikosti", izrazila uvjerenje da će se "suradnja između dva grada, ali i dvije države nastaviti i dalje, u godinama i desetljećima koje dolaze". 

"Galway je središte kulturnog života Irske, s brojnim festivalima i drugim kulturnim događanjima i turističko je odredište. S druge strane, Rijeka je lučki grad raznolikosti, stoljetni kozmopolitski grad koji svoju snagu crpi i iz bogate tradicije prožimanja mediteranske i srednjoeuropske kulture", kazala je tom prigodom predsjednica te istaknula  da je europski projekt u kojem sudjeluju dva grada "savršena prilika za preobrazbu Galwaya i Rijeke i njihovu dodatnu promidžbu".

Gradonačelnik Galwaya Noel Larkin, koji je posjetio Rijeku u lipnju prošle godine, kazao je da je bio iznenađen zajedničkim crtama dvaju gradova - "povremeno kišni i vjetroviti, ali gradovi čiji stanovnici posjeduju dinamiku i ambiciju da rade na budućnosti i preobraze je pomoću kulture koja je u samoj srži te transformacije".

Šest godina prije nego što države članice postanu domaćin Europske prijestolnice kulture, organizira se natječaj za odabir grada. Skup nezavisnih europskih i nacionalnih stručnjaka donosi prvi popis potencijalnih kandidata. U drugoj fazi natjecanja, panel razmatra i odabire jedan grad u svakoj zemlji na temelju kulturnog programa posebno dizajniranog za taj grad, koji bi trebao imati snažnu europsku dimenziju i biti dio dugoročne strategije s održivim utjecajem na  lokalni gospodarski, kulturni i društveni razvoj.

Inicijativa EPK ima značajan učinak na lokalni razvoj, obnovu grada, razvoj turizma, promjenu stava lokalnoga stanovništva o važnosti svoga grada, poboljšanje kvalitete života, nove mogućnosti zapošljavanja te na dugoročno ulaganje u napredak društva putem kulture.
Pod kriterijem europske dimenzije podrazumijeva se promicanje kulturne raznolikosti Europe, s naglaskom na zajednički aspekt europskih kultura, baštine i povijesti.

(Hina) xvk yak

An unhandled error has occurred. Reload 🗙