FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU i države članice potpisali zajedničku strategiju za iskorjenjivanje siromaštva

Autor: Zrinka Treščec

ZAGREB/BRUXELLES, 8. lipnja 2017. (Hina) - Europska unija i države članice potpisale su u srijedu u Bruxellesu, u povodu Europskih dana razvoja, strateški plan o budućnosti europske razvojne politike, priopćeno je iz Bruxellesa.

Taj novi europski konsenzus o razvoju nova je kolektivna vizija i akcijski plan za iskorjenjivanje siromaštva i postizanje održivog razvoja.

Zajedničku izjavu potpisali su predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, premijer Malte Joseph Muscat, u ime Vijeća i država članica, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Novi europski konsenzus o razvoju sveobuhvatni je zajednički okvir za europsku razvojnu suradnju. Prvi put u cijelosti se primjenjuje na sve institucije Europske unije i sve države članice koje su predane bližoj suradnji.

Novim konsenzusom ponovno se snažno potvrđuje da iskorjenjivanje siromaštva ostaje primarni cilj europske razvojne politike. U potpunosti integrira gospodarske, socijalne i ekološke dimenzije održivog razvoja. Pri tome usklađuje europsko razvojno djelovanje s UN-ovim Programom održivog razvoja do 2030.

Europski čelnici prepoznali su snažnu povezanost različitih elemenata takvog djelovanja. To obuhvaća razvoj, mir i sigurnost, humanitarnu pomoć, migracije, okoliš i klimu te međusektorske elemente kao što su mladi, ravnopravnost spolova, mobilnost i migracije, održiva energija i klimatske promjene, ulaganja i trgovina, dobro upravljanje, demokracija, vladavina prava i ljudska prava, inovativna suradnja s naprednijim zemljama u razvoju te mobilizacija i uporaba domaćih resursa.

Novi konsenzus znači sveobuhvatni pristup sredstvima provedbe - tradicionalna razvojna pomoć kombinira se s drugim resursima - i utemeljenim politikama te ojačani pristup koherentnosti politika, imajući u vidu da razvojnu suradnju EU-a uvijek treba promatrati u kontekstu napora europskih partnerskih zemalja. Konsenzus EU-u i državama članicama pruža temelj za inovativnije oblike financiranja razvoja, privlačenje ulaganja iz privatnog sektora i mobilizaciju dodatnih domaćih sredstava za razvoj.

EU i države članice sklopit će bolje prilagođena partnerstva sa širim rasponom dionika, uključujući civilno društvo i partnerske zemlje u svim fazama razvoja. Dodatno će poboljšati provedbu na terenu boljom suradnjom, uzimajući u obzir pojedinačne komparativne prednosti, navodi se u priopćenju.

(Hina) xpp/xzt yzt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙