FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješće Agencije EU-a za droge: u Hrvatskoj najrašireniji kanabis

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 6. lipnja 2017. (Hina) - Kanabis ostaje najraširenija droga u Hrvatskoj, muškarci češće konzumiraju narkotike od žena, a broj smrtnih slučajeva povezanih s metadonom veći je od broja smrtnih slučajeva povezanih s heroinom, pokazuje izvješće koje je u utorak objavila Agencija EU-a za droge.

Prema istaživanju provedenom 2015., u Hrvatskoj su dvije od 10 osoba u dobi od 15 do 64 godine bar jednom su konzumirale kanabis.

Najčešće ga koriste osobe između 15 i 34 godine. U toj dobnoj skupini, tijekom godinu dana 16 ispitanih konzumiralo je kanabis (10,1 posto žena i 21,8 posto muškaraca).

Slijede amfetamini 2,3 posto, kokain 1,6 posto te 1,4 posto MDMA (metilenedioksimetamfetamin), sintetska droga povezana s amfetaminima, ali koja ima drukčiji učinak. MDMA se konzumira u obliku tableta, koje se često nazivaju ecstasy.

Istraživanja pokazuju da je konzumacija kokaina i MDMA/ecstasya u Zagrebu u razdoblju od 2011. do 2016. kontinuirano rasla, naročito u vrijeme vikenda.

Broj korisnika visokorizičnih opioida u 2015. iznosio je oko 8874, stoji u izvješću.

Većina onih koji prvi put ulaze u programe odvikavanja navode kanabis kao prvi kontakt s drogom, a iza njih su konzumenti heroina.

Heroin ostaje glavni problem za osobe koje traže liječenje. U posljednjih deset godina, za 85 posto porastao je broj onih koji traže liječenje zbog ovisnosti o tom narkotiku.

Broj smrtnih slučajeva izravno povezanih s uporabom droga (trovanje i predoziranje) 2015. iznosio je 54. Većina žrtava su muškarci, a prosječna dob žrtava je 38 godina.
Stopa smrtnosti izravno povezana s drogom u dobnoj skupini od 15 do 64 godine iznosi 19,2 na milijun stanovnika, nešto ispod europskog prosjeka koji iznosi 20,3, pokazalo je izvješće.

(Hina) xsv ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙