FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 7. svibnja 2017. (Hina) - Europska komisija sljedeći tjedan objavljuje proljetne ekonomske prognoze o kretanju BDP-a i makrokonomskim rezultatima u zemljama članicama.

Najavljeno je da će Komisija proljetne ekonomske prognoze objaviti u četvrtak, 11. svibnja. Komisija tri puta godišnje objavljuje ekonomske prognoze - na proljeće, jesen i zimu, a te kratkoročne makroekonomske prognoze se koriste u okviru postupaka nadzora ekonomskih politika u zemljama članicama.     

U zimskim ekonomskim prognozama, objavljenim 13. veljače, Komisija je procijenila da će ove godine rast hrvatskog gospodarstva iznositi 3,1 posto, a za sljedeću godinu predvidjela je skromniji rast od 2,5 posto.

Prema procjenama Državnog zavoda za statistiku, BDP je u prošloj godini rastao po stopi od 2,9 posto, što je najviše od 2007. godine kad je Hrvatska zabilježila stopu rasta od 5,2 posto. Nakon rasta od 2,1 posto u 2008. godini, uslijedilo je šest godina recesije što je dovelo do kumulativnog pada BDP-a većeg od 12 posto.

U pogledu proračunskog manjka i javnog duga Hrvatska je prošle godine ostvarila iznimno dobre rezultate. Prema izvješću Državnog zavoda za statistiku i Eurostata, deficit  konsolidirane opće države u 2016. iznosio 2,7 milijardi kuna, odnosno 0,8 posto BDP-a, nakon što je godinu ranije iznosio 11,3 milijarde kuna, odnosno 3,4 posto BDP-a. Time se Hrvatska svrstala među tri zemlje članice s najnižim udjelom deficita u BDP-u. Irska je u 2016. godini imala proračunski deficit od 0,6 posto BDP-a, a Danska od 0,9 posto BDP-a.

Komisija je u zimskim ekonomskim prognozama procijenila da će deficit proračuna opće države u prošloj godini biti 1,8 posto, a ove godine 2,1 posto.

I javni dug prošle je godine sa 86,7 posto BDP-a koliko je iznosio 2015. pao na 84,2 posto u prošloj godini, a njegov pad se očekuje ove i sljedeće godine. S obzirom na to, očekuje se da će Komisija uskoro predložiti izlazak Hrvatske iz postupka prekomjerenog proračunskog manjka. To se može očekivati 17. svibnja kada bi Komisija trebala objaviti specifične ekonomske preporuke za svaku zemlju članicu.

Sljedeći tjedan se u Bruxellesu sastaju dva ministarska vijeća. Oba sastanka se održavaju u četvrtak. Ministri trgovine zemalja članica razgovorat će o metodologiji za izračun protudumpinških mjera te o provedbi sporazuma o slobodnoj trgovini. Vijeće za poljoprivredu i ribastvo, uglavnom će se baviti ribarstvom.

U Europskom parlamentu se sastaje nekoliko parlamentarnih odbora.

(Hina) xsv ykga

An unhandled error has occurred. Reload 🗙