FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Majda Burić: Jedino HDZ i partneri imaju kapacitete za promjene u PGŽ-u

Autor: Helena Šupraha

RIJEKA, 18. svibnja 2017. (Hina) - Kandidatkinja HDZ-a za županicu Primorsko-goranske županije Majda Burić poručila je u četvrtak s konferencije za novinare da svi traže i nude promjene, ali da jedino HDZ i koalicijski partneri imaju kapacitete i znanja da u Primorsko-goranskoj županiji potrebne promjene i provedu.

„Uz dužno poštovanje prema svim kandidatima za županicu ili župana, koji se kandidiraju nasuprot aktualnog župana, želimo reći da jedino HDZ i koalicija imaju ljudske potencijale, kapacitete, resurse i znanja da bi zaista proveli promjene, a to je najbitnije, jer prava politika slijedi tek nakon izbora i stoga molimo sve birače da to imaju na umu“, kazala je Burić, uz koju su na konferenciji bili kandidati za zamjenike županice Rudolf Ljubičić i Lovorko Gržac te koalicijski partneri s liste koalicije HDZ-HSP-HSP AS-HSLS-HRAST-BUZ-HDS za članove županijske skupštine.

Na završnoj konferenciji za novinare uoči lokalnih izbora, uz slogan „100 problema, 1 županica koja će ih riješiti“, Majda Burić ocijenila je da dosadašnji župan i SDP-ov kandidat Zlatko Komadina nije učinio dovoljno, da je Primorsko-goranska županija druga županija po iseljavanju stanovnika te da Rijeka i županija stagniraju.

Odgovarajući na pitanje o problemima koje bi među prvima trebalo rješiti, Majda Burić je kazala da treba raditi na gospodarskoj i poduzetničkoj infrastrukturi,  koja u županiji zaostaje. Zato u Rijeci i županiji sada nemamo velikih gradilišta, navela je ističući da će se, kao županica, odmah nakon izbora sastati s gospodarstvenicima, kako bi razmotrila kako im pomoći.

Dodala je da županijska uprava za gospodarstvo iz proračuna sada izdvaja svega 0,49 posto te da odnos župana Zlatka Komadine prema gospodarstvu pokazuje i to što nikada nije službeno posjetio Industrijsku zonu Bakar, kojom bi se, smatra, svi trebali ponositi.

Najavila je mjere za mlade i obitelji, sprječavanje daljnjeg iseljavanja, značajniju skrb za starije i nemoćne. Smatra da županijsku imovinu treba popisati i staviti u funkciju gospodarstva, mladih i obitelji te da mladima treba ponuditi razlog za život i ostanak u županiji, poticati kupnju ili gradnju prve nekretnine.

Na pitanje o statusu brdsko-planinskog područja, kazala je da je u proceduri promjena Zakona o regionalnom razvoju i da će, vezano uz taj zakon, biti izmjenjena indeksacija, koja je, kazala je, puno koštala gradove, općine pa i privatne osobe, odnosno da male sredine, s malim proračunima, zbog nje nisu mogle u dovoljnoj mjeri koristiti europske fondove.

Zakon o brdsko-planinskom području biti će izmijenjen, istaknula je i dodala da je u samo sto dana Vlade Andreja Plenkovića za Gorski kotar osigurana darovnica švicarske Vlade za vodoopskrbu i odvodnju od 13,1 milijuna švicarskih franaka te da je za financiranje zimskih služba osigurano 6,5 milijuna kuna.

(Hina) xhsup ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙