FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK: premještanje izbjeglica ubrzalo se, ali još uvijek nedovoljno

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 12. travnja 2017. (Hina) - Zemlje članice Europske unije ubrzale su provedbu programa premještanja izbjeglica iz Italije i Grčke, kojim je do sada ukupno preseljeno 16.340 ljudi, ali to još nije dovoljno brzo, objavila je u srijedu Europska komisija (EK) koja je Hrvatsku svrstala među članice koje u tome ograničeno napreduju. 

"Premještanje se odvija sve brže, premješteno je 27 posto više osoba u odnosu na prethodni najbolji mjesec – više od 1600 osoba iz Grčke i više od 800 iz Italije te je u ožujku premješteno ukupno 2465 osoba", objavljeno je u izvješću.

To je još daleko od ostvarenja ciljeva, rekla je Europska komisija. 

"Do 10. travnja ukupno je premješteno 16.340 osoba; 5001 iz Italije i 11.339 iz Grčke. Međutim, unatoč tom napretku, trenutačna brzina premještanja još uvijek prilično zaostaje za ciljevima utvrđenima kako bi se osiguralo da se sljedećih mjeseci premjeste sve osobe koje ispunjavaju uvjete", objavila je Komisija.

Europska unija je u rujnu 2015. godine zacrtala cilj da će u dvije godine premjestiti tražitelje azila iz Italije i Grčke, južnih članica u kojima izbjeglica ulaze na teritorij EU-a i koje su stoga najopterećenije. Međutim, dio zemalja članica protivi se dolasku izbjeglica i odbija ih primiti, poput Mađarske i Poljske.

Komisija navodi da neke države članice (Luksemburg i Portugal) postojano napreduju u ispunjavanju svojih obveza u pogledu Grčke i Italije, dok druge u tome napreduju vrlo ograničeno (Bugarska, Hrvatska i Slovačka). 

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić nedavno je izjavio da je Hrvatska spremna ispuniti svoju kvotu izbjeglica, ali da je u problem u tome što nitko ne želi doći u Hrvatsku.

"Sada je vrijeme da sve države članice ispune svoje obveze i dodatno pojačaju svoje napore. To je njihova politička, moralna i zakonska odgovornost. Pozivam sve zemlje koje se još nisu pridružile tim zajedničkim naporima da to učine. Premještanje svih osoba koje ispunjavaju uvjete iz Grčke i Italije potpuno je izvedivo sljedećih mjeseci", rekao je povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos. 

Što se tiče programa preseljenja tražitelja azila iz trećih zemalja napredak je puno bolji. Do sada su preseljene 15.492 osobe.

"Preselili smo više od dvije trećine od 22.500 osoba kojima smo u srpnju 2015. odlučili ponuditi siguran i zakonit put. Pozdravljamo tu vijest. Ispunjavamo svoje obveze kako bismo podijelili odgovornost s trećim zemljama kao što su Turska, Jordan i Libanon", rekao je Avramopoulos.

Komisija je ponovila da se neće ustezati od pokretanja postupka protiv zemalja koje ne ispunjavaju svoje obveze. 

Programom premještanja obuhvaćene su samo osobe, uglavnom iz Sirije i Eritrije, koji gotovo sigurno mogu dobiti izbjeglički status. Prema podacima Komisije, osoba koje imaju pravo na izbjeglički status trenutačno u Grčkoj ima oko 14.000, a u Italiji 3500.
 

(Hina) xsv yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙