FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP odobrio ukidanje viza za državljane Ukrajine

Autor: Zrinka Treščec

ZAGREB/STRASBOURG, 6. travnja 2017. (Hina) - Državljani Ukrajine neće više trebati vize za kratkotrajne boravke u Europskoj uniji, po nacrtu zakona koji je u četvrtak usvojio Europski parlament.

Građani koji putuju ili odlaze na službeno putovanje i koji imaju biometrijske putovnice moći će se zadržati unutar Europske unije 90 dana u bilo kojem periodu od 180 dana, ali ovo pravilo ne vrijedi ako dolaze u svrhu rada.

Prije odobravanja ukidanja viza za ukrajinske državljane, Europska unija je pooštrila reviziju mehanizma suspenzije, kako bi se omogućilo lakše uvođenje viza u iznimnim slučajevima.

"Ukrajina je ispunila sve uvjete pa treba ukinuti vize", istaknula je izvjestiteljica Mariya Gabriel (EPP, BG), dodajući da će ukidanje viza biti "još jedna jako snažna poruka da je Ukrajina ključni partner Europske unije u Istočnom partnerstvu."

Povjerenica za pravosuđe Vera Jourova izrazila je zadovoljstvo skorim ukidanjem viza za ukrajinske državljane, istaknuvši da je to rezultat napretka koji je Ukrajina ostvarila u zadnje tri godine.

Napomenula je da će Komisija, po novom mehanizmu suspenzije, pratiti da Ukrajina i druge zemlje i dalje ispunjavaju kriterije za viznu liberalizaciju, posebno kad je riječ o borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Vizna liberalizacija za Ukrajinu bit će "ključan doprinos jačanju kulturnih i gospodarskih veza između Ukrajine i EU-a, kao i s Istočnim partnerstvom i europskim susjedstvom općenito", kazala je. "U vrijeme krize, jačanja nacionalizama i ksenofobije, izolacionizma i isključivosti, to će biti još jedan znak da Europska unija ostaje otvorena i povezana sa svojim susjedstvom".

Šuica podržala ukidanje viza ukrajinskim državljanima

"Bezvizni režim za Ukrajince koji putuju u Europsku uniju samo je još jedan dokaz kontinuirane potpore Europskog parlamenta Ukrajini. Parlament dosljedno pokazuje solidarnost i osuđuje ruski vojni angažman i ilegalnu aneksiju Krima te potiče promicanje političkih i gospodarskih reformi u Ukrajini", istaknula je u raspravi zastupnica Dubravka Šuica (HDZ, EPP).

Šuica je potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) i novoimenovana predsjednica Radne skupine za Istočno partnerstvo.

Šuica je također pozvala novu ukrajinsku vladu na odlučnost u provođenju daljnjih reformi.

"Nova vlada mora pokazati potrebnu odlučnost u daljnjoj provedbi reformi i postići političku stabilnost, što je, zajedno s podrškom naroda, iznimno važno za njezin uspjeh", kazala je.

Dijalog između EU-a i Ukrajine o liberalizaciji viznog režima pokrenut je u listopadu 2008., a u studenome 2010. Europska komisija predstavila je ukrajinskoj vladi akcijski plan za liberalizaciju viznog režima, s uvjetima koje mora ispuniti.

Ukrajina je već izuzela sve građane EU-a od obveze posjedovanja vize za boravak od najviše godinu dana.

Stopa odbijanja viza za Europsku uniju za ukrajinske građane iznosi trenutačno manje od 2 posto.

Ukidanje viza za ukrajinske državljane podržala je velika većina zastupnika (521 za, 75 protiv i 36 suzdržanih).

Zastupnici krajnje desne polititičke skupine Europa nacija i sloboda (ENF) bili su izričito protiv ukidanja viza, upozorivši na raširenu korupciju i organizirani kriminal u Ukrajini.

Nizozemski zastupnik Slobodarske stranke Auke Zijlstra upozorio je da je Ukrajina jedna od najkorumpiranijih država u Europi kojom vladaju oligarsi i koja ima problema s demokracijom. Ustvrdio je da se vize i putovnice u Ukrajini masovno falsificiraju i poručio da bi Europska unija trebala strogo nadzirati granice s takvim državama a ne im otvarati vrata.

Francuski zastupnik Nacionalne fronte Gilles Lebreton kazao je da je Ukrajina neuspjela država koja ne poštuje europske zakone i standarde i upozorio Europsku uniju da ne smije biti "zasljepljenja mržnjom prema Rusiji". Njegov stranački kolega Edouard Ferrand ocijenio je da je u ovom slučaju riječ o demogogiji i upozorio da će Europska unija pretrpjeti štetu zbog novih migranata iz Ukrajine. "Ukrajina nije prijatelj Europe, ne možemo primiti sve, ne možemo platiti sve", kazao je. "Ovime zapravo želite odvući Ukrajinu od Rusije, a ne je integrirati u EU. To je pogrešan put."

Austrijski zastupnik Slobodarske stranke Franz Obermayr ocijenio je da je vizna liberalizacija jasan korak prema punopravnom članstvu i upozorio da to nije dobro za poboljšanje odnosa EU-a i Rusije. "Europska unija riskira da bude uvučena u sukob s Rusijom", kazao je. Obermayr je napomenuo da gotovo trećina stanovnika Ukrajine želi napustiti svoju zemlju, što po njemu govori dovoljno.

Vijeće ministra mora još službeno usvojiti ovaj zakon. Na snagu bi trebao stupiti početkom lipnja, 20 dana nakon objave u Službenom listu.

Parlament je u veljači odobrio i ukidanje viza za kratkotrajne boravke za državljane Gruzije.

(Hina) xzt yzt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙