FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 15. siječnja 2017. (Hina) - Središnji događaj sljedećeg tjedna izbor je novog predsjednika Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, a taj bi izbor mogao okončati dugogodišnju suradnju između najvećih političkih stranaka, zakomplicirati proces donošenja zakona i možda pokrenuti promjene na čelnim mjestima preostalih europskih institucija.

Zastupnici Europskog parlamenta birat će novog predsjednika u utorak u Strasbourgu, za preostale dvije i pol godine sadašnjeg parlamentarnog saziva. U utrci je trenutačno sedam kandidata, ali nije isključeno da se još netko kandidira uoči glasovanja ili između prva tri kruga glasovanja.

Izbor se održava tajnim glasovanjem. Ako u prva tri kruga glasovanja nijedan kandidat ne osvoji apsolutnu većinu važećih glasova, novi predsjednik bit će izabran običnom većinom u četvrtom i posljednjem glasovanjem između dva kandidata koji su usvojili najveći broj u trećem krugu glasovanja.

Do sada se prijavilo sedam službenih kandidata iz različitih političkih klubova zastupnika. To su Talijanka Eleonora Forenza (Konfederalni klub zastupnika Ujedinjene europske ljevice i Nordijske zelene ljevice), Britanka Jean Lambert (Klub zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza), Talijan Gianni Pittella (Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata), Rumunj Laurentiu Rebega (Klub zastupnika Europe nacija i sloboda), Belgijanka Helga Stevens (Europski konzervativci i reformisti), Talijan Antonio Tajani (Klub zastupnika Europske pučke stranke) i Belgijanac Guy Verhofstadt (Klub zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu).
Iako je teško predvidjeti pobjednika, najviše izgleda imaju dvojica Talijana, Antonio Tajani i Gianni Pittella.

Prema dogovoru na početku sadašnjeg saziva Europskog parlamenta, koji je izabran 2014. godine, kada je za predsjednika izabran njemački socijaldemokrat Martin Schulz, u drugoj polovici sadašnjeg saziva Parlamenta predsjednik bi trebao biti netko iz europskih pučana. Međutim, bude li izabran Tajani to će značiti da će na čelu svih triju europskih institucija biti pučani.
Socijalisti su upozorili da će, ako Pittella ne bude izabran, pokrenuti postupak promjena na čelu ostalih europskih institucija. 
Predsjedniku Europskog vijeća, Poljaku Donaldu Tusku, dvoipologodišnji mandat istječe u svibnju i očekuje se da će se on kandidirati za još jedan mandat.

Predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru preostaje još tri godine mandata. 
Tkogod pobijedi u ovoj utrci, raskid suradnje između dviju najvećih političkih skupina pučana i socijalista, mogao bi zakomplicirati donošenje zakona o kojima Parlament suodlučuje.
Osim predsjednika, zastupnici će u srijedu birati i 14 potpredsjednika i 5 kvestora te odrediti numerički sastav za 22 odbora Europskog parlamenta, a u četvrtak u podne, zastupnici će glasovati o imenovanju članova odbora.
U ponedjeljak se u Bruxellesu održava sastanak Vijeća za vanjske poslove, što će biti prvi ministarski sastanak članica EU-a u novoj godini i prvi sastanak koji će se održati u novoj zgradi Europa. 
Većina sastanaka Vijeća EU-a, tijela koje čine ministri zemalja članica te Europskog vijeća, a to tijelo pak čine šefovi država ili vlada zemalja članica, ubuduće će se održavati u novom futurističkom sjedištu, vrijednom 321 milijuna eura.
Staklena zgrada Europa, u obliku kockaste lanterne i s pročeljem od recikliranih drvenih prozorskih okvira prikupljenih iz svih 28 država članica, prozvana je "Svemirsko jaje" zbog svojeg izvanzemaljskog izgleda.
U središtu zgrade nalazi se velika prostorija ukrašena tepisima i stropnim pločama psihodeličnog uzorka u duginima bojama u kojoj će čelnici EU-a održavati svoje sastanke na vrhu.
Izgradnja nove zgrade počela je u rujnu 2011. godine,  planirana cijena bila je 240 milijuna eura, koja je na narasla na 321 milijuna.

U ponedjeljak u Zagrebu boravi predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u povodu obilježavavnja 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Tusk će se sastati s vodećim hrvatskim dužnosnicima, predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Sabora Božom Petrovom.

U subotu, 21. siječnja, dan nakon stupanja na dužnost novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, u Koblenzu, u Njemačkoj okupit će se šefovi europskih krajnje desnih stranaka kako predstavili svoju viziju nove Europe. Čelnica njemačke euroskeptične stranke Alternativa za Njemačku (AfD) Frauke Petry primit će Marine Le Pen iz francuske Nacionalne fronte, Geerta Wildersa iz nizozemske Slobodarske stranke i Mattea Salvinija iz talijanske Sjeverne lige.
 

(Hina) xsv yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙