FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sveučilište u Zagrebu prvo u Hrvatskoj nosi i provodi Erasmus+ Ka2 CBHE projekt

Autor: Irena Petričević

ZAGREB, 14. studenoga 2016. (Hina) - Sveučilište u Zagrebu prvo je hrvatsko sveučilište nositelj Erasmus+ Ka2 CBHE projekt, a Geodetski fakultet toga sveučilišta prvi je fakultet u Hrvatskoj koji će provoditi taj projekt kojemu je cilj prenijeti znanja i vještine akademskih institucija zemalja članica Europske unije (EU) partnerskim institucijama zemalja koje nisu članice EU-a.

Riječ je o projektu "Western Balkans academic education Evolution and professional's sustainable training for spatial data infrastructures" - BESTSDI, prvome Erasmus+ Ka2 CBHE projektu koji nosi i provodi neko hrvatsko sveučilište i njegov fakultet. Projekt je vrijedan oko milijun eura a u njemu, uz Sveučilište u Zagrebu i njegov Geodetski fakultet, kao pružatelji pomoći partnerskim zemljama sudjeluju Katoličko sveučilište u Leuvenu iz Belgije, Tehničko visoko učilište u Bochumu iz Njemačke i dva fakulteta iz Hrvatske - Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Fakultet građevinarstva arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu.

Provedba projekta počinje u ponedjeljak na radnome sastanku koji se održava u auli Rektorata zagrebačkoga Sveučilišta, izvijestio je sveučilišni Ured za odnose s javnošću. Navodi se da će se održati i radionica na kojoj će 50 sudionika pripremiti i dogovoriti daljnje korake u provedbi projekta.

Sveučilište u Zagreb kao nositelj, a Geodetski fakultet kao provoditelj, odabrani su za provedbu projekta BESTSDI na natječaju Europske unije u okviru programa Erasmus+ Ključna akcija 2 Izgradnja kapaciteta u području visokog obrazovanja za 2016. godinu.

Konzorcij partnera na projektu čini 16 sveučilišnih timova s 21 fakulteta iz devet zemalja.

Uz spomenute partnere iz Hrvatske, Belgije i Njemačke, u konzorciju su partneri iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije (u skladu s EU-ovim programom, tzv. zemlje Regije 1), a projekt traje 36 mjeseci.

Voditelj ovoga važnoga projekta je prof. dr. Željko Bačić s Geodetskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a u okviru BESTSDI projekta planira se provedba niza aktivnosti u području i temama vezanima uz georeferencirane informacije, odnosno preciznije infrastrukture prostornih podataka i koncepata koji se na to nadograđuju, kao što su pametni gradovi, inteligentni transport ili pametni okoliš.

Ističe se da se moderni svijet danas temelji na georeferenciranim informacijama i bilo koji oblik upravljanja u prostoru nemoguć je bez kvalitetnih prostornih informacija i spoznaja o tome kako koristiti te informacije. Zato je, dodaje se, je projekt BESTSDI usmjeren na razvoj široke palete studijskih programa -od referentnih za prostorne informacije, geodetskih studija, preko građevinskih, geoloških, arhitektonskih, rudarskih, šumarskih i poljoprivrednih do filozofskih i studija geografije.

Više informacija o projektu BESTSDI dostupno je na mrežnim stranicama projekta www.bestsdi.eu.

(Hina) pp/xipet ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙