FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK poziva na strpljenje s Valonijom i kaže da nema ultimatuma

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 24. listopada 2016. (Hina) - Europska komisija je u ponedjeljak izjavila da nema ultimatuma ni krajnjeg roka do kada belgijska regija Valonija mora odgovoriti hoće li dopustiti potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini s Kanadom.

„Komisija ne koristi ultimatume i krajnje rokove. To nije način na koji Junckerova Komisija djeluje“, izjavio je glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas, pozivajući na strpljenje.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je u nedjelju izjavio da bi do ponedjeljka navečer želio imati jasan odgovor hoće li Belgija dati pristanak na potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini s Kanadom (CETA).

Belgija je jedina od 28 članica EU-a koja još nije dala pristanak na potpisivanje CETA-e. U Belgiji svi federalni entiteti – regije i jezične zajednice – moraju dati svoj pristanak saveznoj vladi za potpisivanje međunarodnih sporazuma. Do sada su to svi učinili osim Valonije, frankofone regije na jugu zemlje. Bez toga pristanka neće se održati summit EU-Kanada, koji se za tri dana treba održati u Bruxellesu, a ni potpisivanja sporazuma.

Predsjednik valonskog parlamenta Andre Atoine izjavio je u ponedjeljak da nije moguće ispoštovati rok koji je dao Donald Tusk i da Valonija treba više vremena za rješavanje nastalog problema.

U trgovinskoj razmjeni između 28 zemalja članica EU-a i Kanade, na Belgiju otpada 8,55 posto, od čega na bogatiju, sjevernu regiju Flandriju 7,09, a na Valoniju samo 0,45 posto.

Valonci kažu da u ispregovoranom sporazumu s Kanadom nisu dovoljno zaštićeni njihovi poljoprivredni proizvodi, a glavni problem je zapravo pitanje arbitraže, odnosno rješavanje sporova između investitora i država, koji bi se rješavali pred posebnim arbitražnim sudovima, umjesto pred redovnim sudovima zemalja članica. Taj problem se često ističe u svim pregovorima o slobodnoj trgovini jer države smatraju da multinacionalne kompanije preko arbitražnih sudova krše njihovu suverenosti i onemogućavaju legitimnu zaštitu svojih interesa.

Neuspjeh u potpisivanju CETA-e doveo bi u pitanje sposobnost EU-a da uopće potpisuje sporazume o slobodnoj trgovini s trećim zemljama, uključujući sporazum sa Sjedinjenim Državama (TTIP), ali i sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU-a.

(Hina) xsv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙