FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija u Mostaru traži provedbu reforma za članstvo BiH u EU-u

Autor: Zoran Krešić

MOSTAR, 13. listopada 2016. (Hina) - Sudionici međunarodne znanstvene konferencija pozvali su u četvrtak u Mostaru vlasti Bosne i Hercegovine da što prije ispune uvjete i provede reforme uključujući i gospodarsku prilagodbu kako bi ušla Europsku uniju i osigurala bolji život i ostanak ljudi.
 

„Uvjeren sam da je ovo pravi put kako se i prije formalnog priključenja institucijama Europske unije možemo vrlo jasno integrirati u europske procese i prihvatiti standarde koji u EU danas vrijede”, rekao je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je uz hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović pokrovitelj konferencije.
Čović je sudionicima konferencije "Gospodarski sustav Europske unije i prilagodba BiH – izazovi i perspektiva'" istaknuo kako su ulaganje u znanost, inovativnost i razvitak najbolji način da BiH napravi iskorak na putu prema Europskoj uniji. 
Opetovao je opredjeljenje vlasti u BiH za euroatlantske integracije, s naglaskom na dobivanje kandidacijskog statusa do kraja 2017.
Održavanje konferencije podržala je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je prihvatila njezino supokroviteljstvo.
Na jednodnevnoj konferenciji sudjelovali su brojni ekonomski stručnjaci iz regije.
Profesor s Ekonomskog fakulteta u Rijeci Andrej Kumar istaknuo je kako Bosna i Hercegovina ima ekonomskih zapreka na putu približavanja Europskoj uniji. Jedan od preduvjeta za otvaranje pregovora s Europskom unijom je i članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) za što BiH još uvijek nije ispunila sve uvjete.
Vijeće za opće poslove Europske unije prihvatilo je potkraj rujna zahtjev BiH za stjecanje statusa kandidata za članstvo, nekog čega će ovoj zemlji biti  upućeni upitnici od čijih će odgovora ovisiti i odluka Vijeća EU o otvaranju pregovora za članstvo u uniji.

(Hina) xzkre ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙