FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komisija predlaže modernizaciju pravila o autorskim pravima

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 14. rujna 2016. (Hina) – Europska komisija je u srijedu predložila modernizaciju pravila o autorskim pravima kako bi ih uskladila s tehnološkim razvojem i brzim promjenama povezanim s internetom.

Paket za modernizaciju autorskih prava uključuje dvije uredbe i dvije direktive s ciljem da se korisnicima omogući bolji izbor i internetskog i prekograničnog sadržaja te pristup njima; da se poboljšaju propisi o autorskom pravu u području obrazovanja, istraživanja, kulturne baštine i uključivanje osoba s invaliditetom te da se stvori pravednije i održivije tržište za stvaratelje, za kreativne industrije i novinare.

O tome je u svom govoru o stanju Unije u srijedu ujutro govorio i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

“Želim da novinari, izdavači i autori budu pošteno plaćeni za svoj rad, bilo da rade u studiju ili u svom dnevnom boravku, bilo da je njihov rad dostupan na internetu ili izvan njega, bilo da se objavljuje s pomoću kopirnog aparata ili komercijalnom hiperpoveznicom na web-u”, rekao je Juncker.

 U prijedlogu direktive o autorskim pravima, Komisija nudi rješenja kojima bi se bolje zaštitile medijske kuće čiji se sadržaji objavljuju na internetu.

“Prelazak s tiskanog u digitalni oblik i internetske usluge (društveni mediji i servisi za prikupljanje vijesti) bili su korisni za novine, časopise i druge tiskovine. Dobili su veći broj čitatelja, no pogođeni su prihodi od oglašavanja, a otežano je i licenciranje te ostvarivanje prava u pogledu tih publikacija. Komisija predlaže uvođenje novog srodnog prava za izdavače, sličnog pravu koje postoji u okviru zakonodavstva EU-a, a koje se odnosi na filmske i glazbene producente (i proizvođače fonograma) te druge dionike u kreativnim industrijama, npr. radiotelevizijske kuće”, kaže se ju priopćenju Komisije.

Komisija dodaje da se tim novim pravom priznaje “važna uloga novinskih kuća u stvaranju kvalitetnog novinskog sadržaja i ulaganju u njega, što je ključno da bi se građanima omogućio pristup znanju u našim demokratskim društvima”

“Budući da će po prvi puta biti pravno priznati kao nositelji prava, imat će bolji položaj u pregovorima o upotrebi svojih sadržaja s pružateljima internetskih usluga koji se koriste tim sadržajem ili mu omogućuju pristup. To će pridonijeti i lakšem suzbijanju piratstva. Tim će se pristupom svim dionicima omogućiti jasan pravni okvir za licenciranje sadržaja za digitalnu upotrebu i pridonijeti razvoju inovativnih poslovnih modela od kojih će potrošači imati koristi”, navodi Komisija.

Zaštita autorskih prava skup je pravila kojima se regulira zaštita djela poput knjiga, filmova ili glazbe i njihovo korištenje u komercijalne i nekomercijalne svrhe. Postoje međuarodna pravila, zatim europska te pravila na razini država članica. Sadašnji pravni okvir EU-a za zaštitu autorskih prava sadrži desetak direktiva.

Veći dio tih pravila donesen je još 2001. s stoga više ne odgovora sadašnjem stanju stvari s obzirom na brzi tehnološki napredak.

(Hina) xsv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙