FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK potvrdio da pomaže Hrvatskoj i Sloveniji u traženju konstruktivnog rješenja za teran

Autor: Luka Fiamengo

LJUBLJANA, 14. rujna 2016. (Hina) - Europska komisija pomaže slovenskoj i hrvatskoj strani da se nađe konstruktivno rješenje za njihov spor oko vina teran, potvrđeno je iz Bruxellesa u odgovoru na pitanje Slovenske televizije može li Hrvatska očekivati neku sankciju jer se u Hrvatskoj prodaje i lokalni istarski teran iako je svoj kraški "teran" kao vino zaštićenog geografskog podrijetla Slovenija osigurala na razini EU-a.

"Još je u tijeku aktivno traženje rješenja kojima bi se uvažilo interese i rezerve obiju upletenih strana, uz puno uvažavanje legislative EU-a", odgovor je koji je slovenskom javnom servisu preko predstavništva Europske komisije u Ljubljani dan iz Bruxelesa.

Sličan odgovor u vezi sa sporom dao je nedavno i europski povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan, rekavši da ne bi trebalo zanemariti mogućnost po kojoj bi Slovenija i Hrvatska oko terana i njegove zaštite mogle postići obostrano prihvatljiv dogovor koji bi ih zadovoljio, te da im Europska komisija u tome želi pomoći.

Slovenska strana u zadnje je vrijeme u više navrata izrazila uvjerenje da će spor oko terana biti riješen u njenu korist, uz više upozorenja da se vino pod imenom teran u Hrvatskoj od lipnja više ne bi smjelo prodavati jer ga je Slovenija kao vino s geografskim podrijetlom zaštitila na razini Europske unije.

"Ako kontrola nezakonitog korištenja zaštićenih oznaka podrijetla u nekoj članici EU-a nije adekvatna ili ako se državni organi u progonu takvih prekršaja ponašaju permisivno te ih toleriraju, svaka država članica o tome može obavijestiti Europsku komisiju", naveli su za Slovensku televiziju u slovenskom ministarstvu poljoprivrede, gdje u potpunosti  ne isključuju niti mogućnost da Slovenija zbog slučaja tuži Hrvatsku pred sudom EU-a u Luksemburgu za kršenje europskog pravnog reda.

"Članica koja smatra da druga država članica nije ispunila obveze iz pravila EU-a o nezakonitom korištenju zaštićenih oznaka podrijetla može i sama podnijeti tužbu protiv druge države članice, nakon prethodnog postupka pred Europskom komisijom koji može trajati najviše tri mjeseca nakon podastiranja predmeta", naveli su za Slovensku televiziju u slovenskom ministarstvu poljoprivrede.

Slovenija je zadnja dva tjedna u javnosti zaoštrila vinski spor oko terana koji se u Hrvatskoj proizvodi od istoimene sorte, a u Sloveniji od grožđa refošk na području slovenskog Krasa.
Iz Ljubljane poručuju da o zaštiti kraškog terana ne može biti dogovora jer to nije "političko pitanje" nego stvar "poštivanja europskih pravila", te da neće pomoći političko lobiranje u Bruxellesu.

Na izjave s kraja kolovoza slovenskog ministra poljoprivrede Dejana Židana da će pitanje korištenja naziva vina teran uskoro biti riješeno u slovensku korist, reagiralo je hrvatsko ministarstvo poljoprivede, rekavši da je ta ocjena neutemeljena, te da je to utvrđeno i u kontaktima s Bruxellesom.

"U našim nastojanjima za postizanje rješenja možemo računati na punu suradnju Komisije, koja se zalaže za rješenje koje će zaštititi interese hrvatskih vinara i koje bi istovremeno otklonilo moguće zablude potrošača u vezi vina koja nose naziv teran", istaknulo je u reakciji ministarstvo poljoprivrede.

(Hina) xfl ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙