FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jakovčić: Bitka oko terana se nastavlja

Autor: Zrinka Treščec

ZAGREB/BRUXELLES, 6. rujna 2016. (Hina) - Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić uputio je pismo povjereniku Europske komisije za poljoprivredu Philu Hoganu u povodu nedavnih izjava slovenskog ministra poljoprivrede o sporu oko vina teran, zatraživši da, prije donošenja konačne odluke, oformi tim međunarodnih stručnjaka koji će Europskoj komisiji predložiti rješenje tog problema prihvatljivo svim stranama, priopćio je u utorak ured zastupnika Jakovčića.

Kako je priopćeno, u pismu Jakovčić podsjeća povjerenika Hogana na dokumentaciju, ranije dostavljenu Europskoj komisiji, koja potvrđuje da se vino teran stoljećima uzgaja i proizvodi na području hrvatske Istre.

Hrvatskoj je, kaže Jakovčić, nanesena nepravda kada je Slovenija 2004. zaštitila teran kao svoje autohtono vino i time onemogućila istarskim proizvođačima plasiranje vina sorte teran na tržištu pod tim imenom.

Pozvao je povjerenika Hogana da, prije donošenja konačne odluke, oformi tim međunarodnih stručnjaka sa zadaćom da Europskoj komisiji predloži rješenje o korištenju naziva Teran prihvatljivo svim stranama u sporu.

Upozorio je također da će Hrvatska, ne pronađe li se zadovoljavajuće rješenje, tužiti Europsku komisiju.

"Nevjerojatno je koliko je laži izrečeno na temu terana. Teran je istarsko vino. Stoljećima se proizvodi u Istri i to naši prijatelji u Sloveniji i u Europskoj komisiji dobro znaju. Međutim, ako političke igre i igrice prevladaju, najavljujem da ćemo do kraja braniti i obraniti interese proizvođača terana i ljubitelja tog istarskog vina. Sigurno je i da ćemo, ne pronađe li se zadovoljavajuće rješenje, tužiti Europsku komisiju. Nećemo dopustiti prekrajanje naše povijesti i tradicije. Nećemo dopustiti da sve ono divno i dobro vezano uz istarski teran, nakon svih argumenata koje smo iznijeli, neki briselski činovnik jednostavno prebriše. Očekujem ipak da će prevladati razum. Stoga pozivam prijatelje iz Slovenije da prestanu s dosadašnjim načinom vođenja politike oko terana. Pozivam ih da zajedno sjednemo za stol pa, ako ne možemo sami postići dogovor, da u razgovore uključimo najeminentnije vinske stručnjake iz EU-a. Predlažem da zajednički odlučimo kakva će biti budućnost kraškoga terana u Sloveniji odnosno istarskog terana u Hrvatskoj”, poručio je Jakovčić.

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan nedavno je izjavio da skupina zemalja članica EU-a, među kojima su Francuska, Španjolska Italija, Austrija i Mađarska, podržava stajalište Slovenije da je ime Teran u EU-u zaštićeno i da se odnosi na sortu refoška koja se uzgaja na Krasu. Prema riječima slovenskog ministra, uvjet da bi se neko vino moglo zvati Teranom je da se uzgaja na Kraškoj visoravni te da se ime Teran ne može koristiti za vino s područja hrvatske Istre.

(Hina) pp/xzt yzt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙