FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZBORI 2016. Korektiv i inicijativa stranaka traži od DIP-a da omogući regularne izbore

Autor: Mario Vrandečić

ZAGREB, 7. rujna 2016. (Hina) - Udruga za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda 'Korektiv' i inicijativa opozicijskih stranaka za regularne izbore uputili su u srijedu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) svoje zahtjeve vezane uz nadzor izbornog procesa za koje smatraju da ih je potrebno ispuniti do izvanrednih parlamentarnih izbora kako bi se omogućio minimum regularnosti ili u suprotnom neće priznati rezultate izbora.

U inicijativu za regularne izbore uključene su koalicije Jedina opcija, Nema prodaje, Pomak, te stranke Blokirani – deblokirajmo Hrvatsku, Pokret za modernu Hrvatsku i Hrvatska stranka nezaposlenih koje u suradnji s udrugom 'Korektiv' traže da glasači prilikom preuzimanja glasačkog listića potpisom potvrde njegovo preuzimanje te da broj potpisa odgovara broju preuzetih listića.

Traže također da se na DIP-ovim internetskim stranicama objave svi zapisnici o prebrojavanju glasova sa svih 6577 biračkih mjesta; da se predstavnicima lista omogući sudjelovanje u kontroli postupka glasanja i prebrojavanja; da se predstavnicima stranaka i udruga omogući nadzor nad APIS-om i DIP-om prilikom obrade podataka i objave rezultata.

Od Ustavnog suda traže, pak, da hitno odluči o zahtjevu za ocjenu ustavnosti programskih pravila HRT-a te da im se omogući nadzor nad upotrebljenim i neupotrebljenim glasačkim listićima.

„To je naš dio i to je minimum koji se mora ispuniti kako bi ove parlamentrne izbore utvrdili i priznali kao važeće, inače nećemo priznati rezultate izbora“, rekao je Sulejman Tabaković, predstavnik Jedine opcije koja okuplja Živi zid, Promijenimo Hrvatsku i Akciju mladih.

Mate Knezović, predstavnik koalicije Pomak koja okuplja HSP, HČSP, ABH, OS, upozorio je da je HRT odredio 'magičnu cifru' za završno sučeljavanje lista koje su po anketama na četiri posto čime se po njegovom mišljenju javna televizija duboko umiješala u izborni proces, ali je za njega još već problem predstavlja šutnja Ustavnog suda koji se još nije očitovao o njihovu prigovoru.

„Mi imamo cijelo vrijeme jedno usmjeravanje glasačkog tijela prema kome trebaju ići glasovi“, kazao je Knezović, dodavši da Ustavni sud šutnjom o tome nanosi nenadoknadivu štetu slobodi izbora.  

Zaključio je da Hrvatska ima dubinske probleme. „Ako takve stvari ne budemo ozbiljno rješavali mi ne trebamo izbore, neka se relevantni dogovore – Ustavni sud, AFIS, DIP, vlada, SDP, HDZ i Most, a mi ćemo barem znati svoje mjesto, a ovako nam lažu da je izborni proces u skladu s Ustavom i zakonom i da je u skladu s demokratskim načelima zemalja u koje su ugledavamo“, zaključio je Knezović.

Danijel Galović iz Koalicije Nema prodaje koja okuplja Slobodnu Hrvatsku, Pokret Zajedno, OraH, i listu Stipe Petrine kazao je da se podaci s biračkih mjesta ne dostavljaju odjednom u APIS već se prosljeđuju kako koji i kada stignu u DIP. Budući da se dostava podataka traje satima,  Galović smatra kako je jedan od teorijskih mogućih scenarija da se ti 'prevažni podaci' dojave trećim osobama koji tada kontaktiraju biračke odobore – takozvane spavače koji čekaju dojavu tipa „Jozo –diži 200“.

„Cilj toga nije donijeti pobjedu ovoj ili onoj stranici duopola već ga očuvati pomoću stranačkih mašinerija i njihovih spavača“, zaključio je Galović.

Predstavnik Korektiva Darko Petričić rekao je da im je DIP omogućio da sudjeluju u kontroli procesa prebrojavanja glasova i procesa izbora, a sada traže da se zainteresiranima u najkraćem roku omogući aktivna kontrola i provjera toka izbornog procesa, obrade podataka i objave glasova.

Petričić je zaključio da je ovo sada samo jedan dio, ali da hrvatski izborni sustav u budućnosti treba iz temelja promijeniti. Izbori su, prema njegovim riječima, možda bili pošteni i regularni jedino 1990.

Nakon toga, dodao je, nikad više nije usklađen broj birača i punoljetnih građana, a problem su i nejednake biračke jedinice, nemogućnost glasovanja pomoraca i neobjašnjivo prevelik broj tiskanih glasačkih listića koji premašju broj birača.

(Hina) xmvr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙