FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OI Rio: Slovenski dobitnici medalja na nagradu ne trebaju platiti porez na dohodak

Autor: Luka Fiamengo

LJUBLJANA, 18. kolovoza 2016. (Hina) - Novčane nagrade koje svojim sportašima dobitnicima olimpijskih odličja na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru dodjeljuje Slovenija manje su od onih koje su im davane ranije, ali sportaši na njih neće platiti porez nego će im biti isplaćene u punom iznosu, potvrdilo je u četvrtak ministarstvo financija.

Nositelji zlatnih odličja dobit će skoro 18 tisuća eura, oni koji su se okitili srebrom malo više od 12 tisuća, a brončani olimpijci nešto više od osam tisuća eura.

Sportske nagrade koje sportaši osvoje na velikim međunarodnim natjecanjima kao što su olimpijske igre, te svjetska i europska prvenstva među rijetkim su primanjima koja su u cijelosti oslobođena plaćanja poreza na dohodak.

Na račun sportaša uplaćuju se sa dva računa jer za nagradu participiraju nacionalni olimpijski odbor i ministarstvo za školstvo i sport.

Nagrade su smanjene u odnosu na financijski sretnija razdoblja, pa i u odnosu na zimske OI u Sočiju kad je za svaku zlatnu medalju Tina Maze dobila po 25.000 era.

Pravilo da je prihod sa sportskih natjecanja neoporeziv ne vrijedi međutim za slovenske sportske dužnosnike, pa će na taj prihod porez morati platiti i Janez Kocijančič, potpredsjendik Europskog olimpijskog odbora koji će privremeno obavljati i dužnost predsjednika, nakon što se s te funkcije povukao Irac Pat Hickey koji je u Riju osmnjičen za nezakonitu preprodaju olimpijskih ulaznica.

Prema propisima Slovenskog olimpijskog odbora, treneri sportaša koji dobiju medalje dobiju 20 posto manju nagradu od one koju je dobio sportaš, dok igračima u kolektivnim sportovima kojima bi uspjelo da osvoje olimpijsko odličje dobiju samo 50 posto od iznosa nagrade sportašima u individualnim sportovima.

Slovenija je dosada osvojila četiri medalje u Riju, jedno zlato, dva srebra i jednu broncu.


 

 

(Hina) xfl yzm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙