FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OI Rio: kronologija olimpijskih igara (3) St. Louis, 1904.

Autor: Ante Drpić

ZAGREB, 1. kolovoza 2016. (Hina) - Kratki pregled zbivanja na III. olimpijskim igrama održanima u St. Louisu od 1. srpnja do 23. studenoga 1904. prema službenim podacima MOO-a
 

- broj sudionika: 651 sportaša (6 žene i 645 muškaraca)

- broj zemalja sudionica: 12

- broj sportova: 17 (atletika, biciklizam, boks, dizanje utega, gimnastika, golf, hrvanje, košarka, lacrosse, mačevanje, nogomet, roque, streličarstvo, tenis, potezanje konopca, veslanje, vodeni sportovi)

- broj disciplina: 91

- Igre je otvorio: predsjednik Svjetske izložbe iz Louisiane David Francis

- olimijski plamen: nije bilo službene svečanosti

- olimpijska prisega sportaša: nije bilo službene prisege

- olimpijska prisega sudaca: nije bilo službene prisege

- gradovi protukandidati: Chicago, Illinois

Na igrama u Saint Louisu, na kojima nije bilo Hrvata, prvi su put dodijeljene zlatna, srebrna i brončana olimpijska medalja.

Zbog činjenice da su Igre organizirane u Americi do koje se putovalo isključivo brodovima, više od tri četvrtine sportaša bili su Amerikanci. Posjet je bio ispod očekivanja i s mnogo nesporazuma jer je i u St. Louisu, kao i u Parizu četiri godine prije, bila organizirana Svjetska izložba, pa su Igre bile samo dodatak spektaklu. Zbog malog broja sudionika natjecanju je mogao pristupiti tko god je htio, a organizatorima je jedini cilj bio - privući što više gledatelja.

Jedna od najzanimljivijih figura Igara bio je američki gimnastičar George Eyser, koji je u višeboju nakon ukupnog drugog mjesta bio pojedinačno tri puta prvi, dva puta drugi i jednom treći. No, ta činjenica dobiva na težini tek kad se spomene da je Eyserova lijeva noga bila - drvena.

Na atletskim stazama isticala su se dvojica Amerikanca. U sprinterskim disciplinama nenadmašan je bio Charles "Archie" Hahn koji je pobijedio na 60, 100 i 200 metara.

Još su veća dostignuća srednjoprugaša iz Chicaga Jamesa Lightbodyja. Slavio je na 800 i 1500 metara te na 2500 m zapreke. Na 1500 m postavio je svjetski rekord.

U program Igara su ušli boks i hrvanje slobodnim načinom. Na tim Igrama prvi put su se pojavili i natjecatelji iz Afrike - maratonci Len Tau i Jan Mashiani, pripadnici plemena Tswana, koji su došli u Saint Louis kao dio izložbe Boer War na Svjetskom sajmu.

 

 

(Hina) xad yad

An unhandled error has occurred. Reload 🗙