FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gibraltar prijeti priključenjem Španjolskoj u slučaju 'Brexita'

Autor: Miho Dobrašin

MADRID, 30. svibnja 2016. (Hina) - Prvi ministar Gibraltara, britanskog poluotoka na jugu Španjolske, rekao je da bi se u slučaju izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije taj poluotok mogao ujediniti sa Španjolskom kako bi ostao u bloku 28 zemalja što je "jedno rješenje koje nitko nije spreman razmotriti".

"Ako Gibraltar želi imati pristup zajedničkom tržištu i prava koja koristimo danas, poput slobodnog kretanja, morali bismo ponovno razmotriti ujedinjenje naše suverenosti sa Španjolskom, što je nešto što na Gibraltaru nitko nije spreman razmotriti", izjavio je Fabian Picardo, prvi ministar poluotoka veličine zagrebačke četvrti Trnje u razgovoru za Sky News.

Ujedinjeno Kraljevstvo će 23. lipnja organizirati referendum o izlasku iz EU-a.

Picardo je rekao kako bi Španjolska ponovno mogla zatvoriti granicu s Gibraltarom i ugroziti njegov suverenitet ukoliko na referendumu pobijedi opcija za izlazak iz EU-a. "Aktualni ministar vanjskih poslova je bio jasan i rekao kako će zatvoriti granicu ukoliko Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Uniju. Ne odmah dan nakon referenduma i eventualne odluke, nego kada i tehnički napusti blok", izjavio je prvi čovjek Gibraltara gdje živi 30.000 stanovnika.

Gibraltar, s čije se 430 metara visoke stijene vide obronci marokanskih planina, Španjolci nazivaju britanskom kolonijom te traže vraćanje suvereniteta. Nad teritorijem udaljenim 20 kilometara od Afrike, od kuda se može kontrolirati ulaz u Sredozemno more, dvije zemlje polažu pravo 300 godina.

Ujedinjeno Kraljevstvo, koje upravlja vanjskom i obrambenom politikom teritorija, napravilo je od Gibraltara poreznu oazu pa kompanije, napose financijski ulagači, otvaraju ondje sjedišta izbjegavajući plaćanje poreza u matičnim zemljama. Ondje ne postoji PDV niti porez na dobit.

(Hina) xmdob ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙