FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski parlament za jačanje Europola

Autor: Alen Kozina;Ured za infromiranje Europskog parlamenta

ZAGREB, 11. svibnja 2016. (Hina) -Zahvaljujući novim pravilima upravljanja, koje je Europski parlament usvojio u srijedu, Europol će uskoro biti u mogućnosti ojačati napore u borbi protiv terorizma, kibernetičkog kriminala i drugih kaznenih djela, te brže odgovorati na prijetnje, izvijestio je Europski parlament.

Europski Parlament i Vijeće su se u studenom prošle godine dogovorili o nacrtu ovih pravila uz pomoć kojih se želi ojačati mandat Europola, osigurati njegova spremnost u borbi protiv rastućeg prekograničnog kriminala i terorističkih prijetnji, te olakšati Europolu osnivanje specijaliziranih odjela koji bi odmah bili u stanju odgovoriti na nove prijetnje. U cilju bržeg rada, Europol će u nekim slučajevima biti u mogućnosti razmjenjivati podatke izravno s privatnim osobama, kao što su poduzeća ili nevladine organizacije, priopćio je Europski parlament.

Na primjer, Europolove internet jedinice mogle bi izravno kontaktirati Facebook i tražiti da web stranica kojom upravlja ISIS bude izbrisana, čime bi se zaustavilo širenje terorističke propagande.

"Nova pravila za su moćan zakonski instrument koji će pomoći jačanju sigurnosti europskih građana", rekao je u raspravi prije glasanja izvjestitelj  Agustin Diaz de Mera, španjolski zastupnik iz Europske pučke stranke.

Nove ovlasti Europski policijski ured dolaze s jakim zaštitnim mjerama za zaštitu podataka i demokratskom kontrolom, ističe Europski parlament.

Da bi se izbjegla neinformiranost u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma, države članice morat će Europolu dostaviti podatke koje traži. Kako bi se poticala razmjena informacija, Europol će biti obvezan jednom godišnje izvijestiti Europski parlament, Vijeće, Komisiju i nacionalne parlamente o  informacijama dobivenim od pojedinih država članica.

Zastupnici Europskog parlamenta osigurali su da Europolove nove ovlasti idu ruku pod ruku s jačim zaštitnim mjerama za zaštitu podataka i parlamentarnim nadzorom, a rad Europola će biti i pod nadzorom skupine koju će sačinjavati članovi iz nacionalnih parlamenata i Europskog parlamenta.

Uredba će stupiti na snagu 20 dana od dana objave u Službenom listu Europske unije, a primjena će početi 1. svibnja 2017. godine.

U govoru na plenarnoj sjednici posvećenoj Europolu zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić zauzeo se za osnivanje jedinstvene europske sigurnosno-obavještajne unije, priopćio je ured zastupnika. 

"Potrebna nam je snažna europska sigurnosna i obavještajna unija. Prijedlog uredbe o Europolu je kompromis s kojim nisam zadovoljan. Jer s teroristima i kriminalcima kompromisa nema. Zato trebamo ići korak dalje i to što je prije moguće. Svjedoci smo mnogih nesuglasica unutar EU-a. No oko sigurnosnih i obavještajnih pitanja moramo postići jedinstvo. Sustav Schengena, jedno od najvećih postignuća EU-a, doveden je pod znak pitanja. Stoga, kad već imamo slobodu kretanja unutar Schengenskog prostora, moramo uvesti i razmjenu sigurnosnih i obavještajnih podataka. Zalažem se da, po uzoru na američki FBI, osnujemo jedinstvenu i snažnu sigurnosno-obavještajnu Uniju", rekao je Jakovčić u raspravi. 

(Hina) xpp/xakoz yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙