FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schulz inzistira da Turska promijeni zakon o borbi protiv terorizma, Ankara odbija

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 11. svibnja 2016. (Hina) - Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz izjavio je u srijedu da nema izgleda da  EU ukine vize za turske građane do srpnja, dok Turska i dalje ustraje da neće promijeniti svoj zakon o borbi protiv terorizma, što je EU postavila kao uvjet za ukidanje viza.

Schulz je u intervjuu za njemački radio rekao da Europski parlament definitivno neće započeti razmatrati prijedlog Europske komisije dok Ankara ne ispuni preostalih pet uvjeta za ukidanje viza, među kojima je i zakon o borbi protiv terorizma.

Zapad optužuje Tursku da zakon o borbi protiv terorizma koristi protiv svih disideneta aktualnom režimu, dok Ankara tvrdi da joj taj zakon treba za borbu protiv kurdskih pobunjenika i protiv pripadnika Islamske države u Iraku i Siriji.

Međutim, turski ministar za europske poslove Volkan Bozkir kaže da promjena zakona o borbi protiv terorizma nije dogovorena između EU-a i Turske, prema kojem se Turska obvezala zadržati na svom tlu sirijske izbjeglice, a zauzvrat bi EU trebala izići u susret Ankari, između ostaloga, ukidanjem viza.

Različito tumačenje postignutog dogovora može ugroziti njegovu provedbu. Sporazum već daje rezultate budući da se drastično smanjio broj ulazaka izbjeglica u EU-u.

Zanimljivo je da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sada počeo govoriti o listopadu kao krajnjem roku za ukidanje viza, umjesto ranije spominjanog lipnja.

"Nadam se da će Europljani ispuniti svoje obećanje i završiti tu priču najakasnije u listopadu", rekao je u utorak Erdogan u govoru u Ankari.

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙