FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Zaboku otvoren jubilarni 5. KIKI festival

Autor: Gea Vlahović

ZAGREB, 25. travnja 2016. (Hina) - Međunarodni festival filmova za djecu 5. KIKI svečano je u ponedjeljak otvorio svoja vrata u Multimedijskom centru - kinu u Zaboku, gdje se održava do 28. travnja uz brojne popratne programe.

 Kako se ističe u priopćenju, "festivalsku filmsku čaroliju u Zaboku" pred punom je dvoranom službeno otvorio gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek. U četvrtak, 28. travnja bit će proglašen pobjednički film po izboru dječjeg žirija.

 Ovogodišnji KIKI nudi obilje žanrovski raznovrsnih filmova za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi: prikazuju se profesionalni igrani, dokumentarni i animirani kratkometražni filmovi, a program je prema uzrastu publike podijeljen na filmove za predškolsku dob (4 – 6 god.) i školsku dob (7 – 14 god.). 

 U pet natjecateljskih programa prikazuje se više od 40 filmova iz Rusije, Bjelorusije, Poljske, Japana, Velike Britanije, Danske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kolumbije, Juže Koreje, Češke, Španjolske, Portugala, Cipra, Grčke, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Iraka, Njemačke, Francuske, Švicarske, Nizozemske, Belgije, Norveške i Hrvatske.

 O pobjedniku festivala odlučuje dječji žiri uzrasta do 15 godina, a autoru nagrađenog filma, uz novčanu nagradu, dodjeljuje se i trofej.

 Cilj je KIKI festivala razvoj kulture gledanja filmova u ranoj dječjoj dobi te podizanje vizualne pismenosti djece, s posebnim naglaskom na edukativne filmove koji djecu potiču na razmišljanje. S djecom se nakon projekcija organiziraju razgovori koje ove godine moderira novinar, pisac, kritičar, scenarist i filmski redatelj Anđelo Jurkas.

 Zemlja-partner ovogodišnjega KIKI-ja je Belgija, a zastupa je organizacija Camera – etc iz Liegea, koja se od 1979. bavi produkcijom dječjih filmova i radionicama animacije za djecu.

 U bogatom popratnom programu, djeca ove godine imaju priliku sudjelovati na nekoliko radionica. Uz "Radionicu animacije" u organizaciji belgijske Camere – etc, održat će se radionice TV reportaže i animacije u suradnji s udrugom RARE iz Vinkovaca i Školom animiranog filma iz Čakovca, te radionica kazališta sjena u suradnji s kazalištem Tripstih iz Zagreba.

 Festival se održava u organizaciji Društva Naša djeca Zabok i Građanske organizacije za kulturu - GOKUL, uz potporu Grada Zaboka, Hrvatskog audiovizualnog centra, Krapinsko-zagorske županije, te Zaklade Kultura Nova.

 Ulaz na sve programe je besplatan.

(Hina) xgvla yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙