FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grad Rijeka očekuje pomoć Vlade u financiranju Europske prijestolnice kulture

Autor: Vedrana Larva

ZAGREB, 4. travnja 2016. (Hina) - Nakon što je Rijeka proglašena Europskom prijestolnicom kulture 2020., na temu sufinanciranja tog projekta u ponedjeljak su se u Zagrebu sastali ministar kulture Zlatko Hasanbegović i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, a ministar je istaknuo da je taj projekat zajednički interes cijele Hrvatske, te da će „grad Rijeka u Ministarstvu kulture i u njemu osobno imati pouzdanog suradnika u nadolazećem razdoblju.

 

 Riječki gradonalečnik Obersnel rekao je kako Rijeka očekuje da Vlada RH sudjeluje u sufinanciranju tog projekta.     

 Najveći dio kapitalnih troškova Rijeka planira financirati iz  europskih strukturnih i investicijskih fondova. No, bit će potrebno osigurati i nacionalni udio, a Grad Rijeka će "u vrlo kratkom roku isporučiti detaljne troškovnike koji će biti temelj za daljnje procjene.“, rekao je Obersnel na sastanku u Ministarstvu kulture, priopćeno je iz Ministarstva. 

 S obzirom na navode da se Ministarstvo obvezalo na direktno sufinanciranje projekta u iznosu od 10 milijuna eura,  pročelnik riječkog Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar naglasio je kako "formalno potpisanog Pisma namjere nema, nego je taj iznos proizašao iz zajedničkog dogovora svih gradova koji su sudjelovali u finalnom izboru“.

 Ministar kulture Hasanbegović na sastanku je još jednom čestitao čitavom timu grada Rijeke na uspješno predstavljenoj kandidaturi za projekt Europske prijestolnice kulture  2020., kojoj je, ističe, ključni nositelj grad Rijeka te je zajednički interes cijele Republike Hrvatske. Rekao je i  kako će „grad Rijeka u Ministarstvu kulture i njemu osobno imati pouzdanog suradnika u nadolazećem razdoblju te je potrebno stvoriti pozitivno i radno ozračje“.

 Projekt Europske prijestolnice kulture donosi dobrobit užoj i široj lokalnoj zajednici, pa je tako na sastanku bilo riječi i o projektima šireg riječkog područja - na području Kvarnera, o uključenosti Krka i Cresa, kao i o razvoju suradnje s Opatijom.

 Programski koncept "Luke različitosti", kojim je obranjena ideja riječke kandidature za naslov EPK2020, širi se u različitim smjerovima, pa je tako, osim geografske rasprostranjenosti, zastupljen i širok spektar suradnji izvan kulture.

 Projekt objedinjuje različita područja suradnje, pa je u planu međuresorni sastanak na kojem će sudjelovati ministarstva kulture, turizma, znanosti, obrazovanja i sporta, regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te financija.

 Na kraju sastanka zajednički je  zaključeno kako je od velike važnosti shvatiti dugoročnost ovog projekta, kojom se ostvaruje prilika za promociju i stvaranje pozitivne slike o Hrvatskoj u globalnim okvirima.

(Hina) xpp/xvl ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙