FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Intangible / Neopipljivo" u zagrebačkom MSU

Autor: Anamarija Grbin

ZAGREB, 22. ožujka 2016. (Hina) -Izložba "Intangible / Neopipljivo", koja tematizira prošireni pojam scenografije na sjecištu između izvedbene i suvremene vizualne umjetnosti, postavljena je u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) od 22. ožujka do 7. travnja.

 Riječ je o projektu kojim se Hrvatska predstavila na Praškom kvadrijenalu scenografije i scenskog prostora, a koji je ondje osvojio Zlatnu medalju PQ 2015 za najbolje korištenje scenskog prostora.

 Izložba predstavlja radove autora, scenografa, redatelja i vizualnih umjetnika, kolektiva BADco., Borisa Bakala i Lea Vukelića, Božene Končić Badurina, Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo, Olivera Frljića i Igora Pauške, Siniše Labrovića, Kate Mijatović, Boruta Šeparovića i Vlaste Žanić.

 Dizajner instalacije i izložbenog postava je Mauricio Ferlin, a kustosi su likovni kritičar Marko Golub, dizajner i scenograf Nikola Radeljković te kazališni kritičar Igor Ružić.

 Postav u MSU je prvo predstavljanje izložbe u Zagrebu u cjelovitom obliku nakon Praga. Ranije je projekt predstavljen kao serija performansa i jednovečernje događanje u Tvornici Jedinstvo u prosincu prošle godine, a u sklopu projekta "Institucije treba graditi".

 Izložba je, u skladu s temom Kvadrijenala, "Shared space – Music, Weather, Politics", progovorila o različitim metodama, pristupima, aktivnostima i objektima koji imaju snažan scenografski učinak, a sami nisu nužno scenografija u smislu iluzioniranja scenskog prostora, najavljeno je iz MSU-a.

 "Koncepcija polazi od primjera predstava i izvedbi koje se oslanjaju na participativnost i inkluzivnost, na fikcionalizaciju stvarnih arhitektonskih i javnih urbanih prostora, na prostor izvedbe kao mjesto kreativnog antagoniziranja, ili na specifični tretman nominalno izvedbenog i posvećenog prostora pozornice", ističe se.

 Obuhvaćeni su i performansi, koji se rijetko razmatraju u kontekstu scenografije - umjetničke prakse koje u sklopu performerskog čina prisvajaju i aktiviraju prostor izvedbe, ili uključuju publiku kao čimbenike scenskog prostora.

 "Izložba pridaje pažnju i onim izvedbenim praksama koje nemaju nužno luksuz involviranja visokospecijaliziranih profesionalaca za svaki aspekt svojih produkcija, i umjesto toga oslanjaju se na intenzivne kreativne procese u kojima su uloge redatelja, pisca, izvođača, skladatelja, scenografa i drugih, nerijetko zamućene", dodaje se u najavi.

 Radovi devet umjetnika i timova, čija su djela realizirana proteklih šest godina, predstavljeni su u formi kratkih filmova, koje je režirala Ana Marija Habjan, kombinirajući dokumentarni video materijal, deskriptivno pripovijedanje i govor u prvom licu.

 Izvedbeni kolektiv BADco. predstavio se s projektom "Ima li života na sceni? – vježbe iz oblikovanja Zemlje", Božena Končić Badurina s projektom "Štićeni prostor", Boris Bakal i Leo Vukelić s radom "Otac Hrabrost", a Oliver Frljić i Igor Pauška s "Dantonovom smrću" Georga Buechnera.

 Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo u projektu sudjeluju s predstavom "Tosca 914", Siniša Labrović s performansom "Dokolica (Komunistički manifest)", Kata Mijatović s performansom "Bus Kneževo-Osijek", Borut Šeparović s predstavom "55+" Montažstroja, a Vlasta Žanić s instalacijom "Recycle Bin".

 Izložbu su organizirali Ministarstvo kulture RH i Hrvatsko dizajnersko društvo.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙