FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 3. travnja 2016. (Hina) - Sljedeći tjedan trebala bi početi provedba dogovora između Europske unije i Turske o zaustavljanju migrantskog toka prema Europi, a Europska komisija će predstaviti prijedlog za reformu sustava azila u EU-u.

EU i Turska su prošli mjesec zaključile sporazum prema kojem će svi migranti i izbjeglice koji nakon 20. ožujka iz Turske dođu na grčke otoke biti vraćeni natrag, a Turskoj je za to obećana financijska pomoć, ukidanje viza i ubrzavanje pristupnih pregovora.
Unatoč tom sporazumu, tisuće ljudi i dalje pokušavaju prijeći u Europu, iako nešto sporijim ritmom.

Grčke vlasti su od 20. ožujka registrirale dolazak 5662 ljudi.
Očekuje se da će u ponedjeljak, 4. travnja, Grčka početi vraćati migrante u Tursku, a iz Turske bi trebalo krenuti izravno preseljenje tražitelja azila u neku od zemalja članica.

Prema dogovoru, za svakog Sirijca koji bude vraćen u Tursku, EU će primiti jednog. Pri tome će prednost imati oni koji nikad nisu ni pokušali ilegalno prijeći u Europu. Time se želi razbiti krijumčarska mreža i odvratiti ljude da se upuštaju na opasno putovanje. Povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos u ponedjeljak će otputovati u Tursku kako bi nadgledao početak provedbe sporazuma.
I dok s terena pristižu vijesti da turska obalna straža zaustavlja migrante koji se pokušavaju domoći grčkih otoka, Amnesty International i nevladine organizacije žestoko kritiziraju sporazum EU-Turska, tvrdeći da se Turska ne može smatrati sigurnom zemljom za sirijske izbjeglice.
Amnesty International optužuje Tursku da svaki dan prisilno vraća stotinjak sirijskih izbjeglica natrag u njihovu zemlju, gdje su im životi u opasnosti.
U srijedu 6. travnja Europska komisija će predstaviti prijedlog za reformu sustava azila. Prema sadašnjim pravilima, zahtjev za azil treba podnijeti u prvoj zemlji EU-a u koju migrant uđe, što kod masovnih prelazaka stavlja rubne zemlje EU-a u nezavidan položaj, posebice Grčku i Italiju.

Europska komisija želi reformirati taj  sustav i unijeti elemente koji će osigurati veću solidarnost i ravnomjerniju raspodjelu tereta među zemljama članicama.
Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans u utorak će posjetiti Poljsku koja je žestoko kritizirana jer je njezina vlada donijela niz mjera koje, prema kritičarima, ugrožavaju vladavinu prava.
Nedavno je Vijeće Europe, organizacija koja broji 47 zemalja članica i čije je sjedište u Strasbourgu, zaključila da promjene propisa o poljskom Ustavnom sudu "podrivaju demokraciju, ljudska prava i vladavinu prava".
Europski parlament će sljedeći tjedan raditi u odborima u svom sjedištu u Bruxellesu.
U srijedu se u Nizozemskoj održava neobvezujući referendum o sporazumu o pridruženom članstvu EU-Ukrajina. Raspisivanje tog referenduma, što su pokrenule neke građanske inicijative, u Europskoj uniji je dočekano s nevjericom jer se postavlja pitanje zašto bi Nizozemci glasali o sporazumu o pridruženom članstvu koji je EU potpisala s nekoliko desetaka zemalja. 
Inicijatore raspisivanja referenduma ne zanima Ukrajina, njihov je cilj raspisivanje referenduma o članstvu Nizozemske u EU-u, poput onoga u Velikoj Britaniji.
 

(Hina) xsv yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙