FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenstvo EMA: Povezanost kortikosteroida s rizikom od upalom pluća

Autor: Vedrana Larva

ZAGREB, 23. ožujka 2016. (Hina) -Povjerenstvo Europske agencije za lijekove (EMA) preporučilo je da se u uputama o upotrebi kortikosteroida dodatno upozore oboljeli od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) na povećan rizik od upale pluća, objavila je u srijedu Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).   

Upala pluća (pneumonija) i dalje je česta nuspojava svih inhalacijskih kortikosteroida, no koristi njihove primjene i dalje nadmašuju rizike, o kojima oboljeli moraju biti upozoreni, upozorilo je Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) EMA-e.  

KOPB je kronična bolest pluća u kojoj dišni putovi i alveole postaju oštećeni ili blokirani, što dovodi do poteškoća u disanju.  Europsko Povjerenstvo u ocjeni ističe da nema uvjerljivih dokaza da neki inhalacijski kortikosteroidi stvaraju veći stupanj rizika od upale pluća.

Preporuke PRAC-a bit će proslijeđene Povjerenstvu za humane lijekove (CHMP) EMA-e radi usvajanja konačnog mišljenja pri EMA-i. Posljednji korak u ovom postupku je usvajanje odluke od strane Europske komisije koja je pravno obvezujuća za sve zemlje članice EU.
 

 

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙