FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanski film "Što smo si bliže" otvara ZagrebDox

Autor: Anamarija Grbin

ZAGREB, 21. veljače 2016. (Hina) - Dokumentarnim filmom "Što smo si bliže" britanske redateljice Karen Guthrie u nedjelju počinje ovogodišnje, dvanaesto izdanje 'svečanosti dokumentaraca', festivala ZagrebDox, u okviru kojega će se u idućih tjedan dana u Cineplexxu Kaptol centra prikazati više od 160 filmova.

 Film koji otvara festival u Zagreb je stigao kao pobjednik najvećeg sjevernoameričkog festivala dokumentarnog filma Hot Docs. To je redateljičin "snažni gorko-slatki prikaz odanosti, uništenih snova i iskupljenja i posljednja prilika da zagrebe po površini obiteljske priče dok ne bude prekasno".

 Guthrie se vratila kući zbog teškog moždanog udara svoje majke, no ondje se pojavljuje i njezin odmetnuti otac, te čovjek koji je niz godina rastavljen od njezine majke. Oboružana kamerom, zabilježila je to neočekivano okupljanje, na kojemu sazna i veliku tajnu svog oca.

 Festival tradicionalno pokriva gotovo sve teme koje okupiraju današnjeg čovjeka, od onih aktualnih do bezvremenskih.

 Ovogodišnji izbor filmova napravljen je između njih dvije tisuće, a u međunarodnoj konkurenciji sudjeluju 24 filma, od kojih su neki kandidirani za Oscara, dobitnici Sundancea i IDFA-e te već prikazani na prestižnim festivalima u Veneciji i Cannesu.

 Od 27 filmova uvrštenih u regionalnu konkurenciju dvanaest ih je hrvatskih. Riječ je o novim uratcima već afirmiranih autora do predstavnika mlađe generacije, koji uz poneku intimnu temu pokrivaju i aktualne preokupacije hrvatskih građana.

 Uz već tradicionalne programe, festival ove godine donosi i neke nove - program "Rusi dolaze", s devet filmova o današnjici bivših država Sovjetskog saveza te "Djeca mijenjaju svijet", s filmovima koja su djeca, sirijski izbjeglice snimili na dvjema radionicama - u Jordanu i u Beču.

 Ovogodišnji retrospektivni program posvećen je Nini Kirtadze, Eriku Gandiniju i Bruni Gamulinu.

 Filmska umjetnost i dokumentarizam bit će tema razgovora u programu usavršavanja ZagrebDox Pro, koji donosi pitching forum, majstorska predavanja, studije slučaja.

 Kao zanimljivost i težnju festivala da promiče zdrav život i ekologiju najavljena je zagrebačka premijera filma "Bicikli protiv automobila" švedskog redatelja Fredrika Gerttena, koju će najaviti biciklistička karavana, kao što je to bilo za premijeru u Brooklynu ili Torontu.

 Film pokazuje zašto bi svijet bio bolje mjesto bez automobila i koje bi revolucionarne promjene nastupile bez njih, ali i kako toj ideji na putu stoji presnažan neprijatelj - automobilska, naftna, građevinska industrija.

 Redatelj je sugovornike, biciklističke aktiviste, pronašao u Sao Paulu, Torontu, Los Angelesu, Kopenhagenu gdje u prosjeku biciklira 40 posto stanovništva. Svi oni najavljuju promjenu no njihov je "neprijatelj" izuzetno snažan: automobilska, naftna, građevinska industrija, sve one sile zbog kojih nam se čini da je život bez automobila nezamisliv.

 Festivalske nagrade dodijelit će se u subotu, 27. veljače, a dan kasnije će se organizirati projekcije nagrađenih filmova.

(Hina) xagrb ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙