FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eurozastupnici pozvali Ukrajinu, Moldovu i Gruziju da ustraju u reformama

Autor: Alen Kozina
STRASBOURG/ZAGREB, 21. siječnja (Hina) - Zastupnici  u Europskom parlamentu u četvrtak su pozdravili napredak Gruzije, Moldove i Ukrajine u provedbi reformi i pozvali Rusiju da se ne upliće u sukobe u tim zemljama. 
Godinu dana nakon što su tri zemlje ratificirale sporazume o pridruživanju i trgovini s EU-om, zastupnici su u rezoluciji pozdravili  napredak Gruzije, Moldove i Ukrajine "na njihovu izabranom putu uspostave tješnje političke i gospodarske integracije s Europskom unijom" ali i ukazali na preostale zadaće svake od zemalja. Zastupnici su, također, pozvali Rusiju da se prestane izravno ili neizravno uplitati u sukobe u tim zemljama, uključujući i njenu okupaciju Krima.

Eurozastupnici su, među ostalim, istaknuli da je gruzijski izvoz u EU porastao za 15 posto a moldavski za 62 posto prve godine od ratifikacije sporazuma i dodali da sličan rast očekuju i u slučaju Ukrajine. Zastupnici su, također, ukazali i da financijsku potporu treba pratiti i konkretan napredak reformi.

U slučaju Gruzije zastupnici su izrazili zabrinutost za neovisnost pravosuđa i moguće ugrožavanje pluralizma medija, a u slučaju Moldove zbog krađe milijarde eura iz moldavskog bankarskog sustava te pozvali da se odgovorni izvedu pred sud.

Zastupnici su osudili rusku suspenziju sporazuma o slobodnoj trgovini s Rusijom u trenutku stupanja na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini između Ukrajine i EU-a. i izrazili su i žaljenje  zbog "oštrih trgovinskih restrikcija" ukrajinskog izvoza u Rusiju. Zastupnici su izrazili zabrinutost zbog zastoja u razvoju ukrajinskog gospodarstva i financijskog sektora te ponovno ukazali na potrebu daljnje financijske potpore iz EU-a. Članice Unije pozvali su i da ne grade nove plinovode iz Rusije koji bi zaobilazili Ukrajinu, poput Sjevernog toka II.

Od ukrajinskog čelništva zastupnici očekuju da ispuni svoje obveze u borbi protiv korupcije koja, rečeno je, predstavlja najveći izazov reformskim naporima u Ukrajini, navodi se na stranicama Europskog parlamenta.

Zastupnici su se osvrnuli i na predstojeći referendum u Nizozemskoj o sporazumu EU-a i Ukrajine izrazivši uvjerenje da će se Nizozemci opredijeliti na osnovu sadržaja ugovora i prepoznati njegove prednosti za EU i, posebice, Nizozemsku.

Kao jedan od autora Rezolucije o Sporazumu o pridruživanju i slobodnoj trgovini s Gruzijom, Moldovom i Ukrajinom, predsjednik Delegacije EP-a za Ukrajinu,  hrvatski zastupnik Andrej Plenković istaknuo je kako je provođenje reformi u političkoj, pravnoj i gospodarskoj sferi ključno za ubrzavanje europskog puta zemalja koje su uključene u politiku Istočnog partnerstva EU.

Plenković je naglasio da Ukrajina ostaje jedan od ključnih prioriteta za EU, te da europske institucije trebaju pomoći Ukrajini kako bi se ukinule nepravedne trgovinske protumjere koje je uvela Rusija nakon stupanja na snagu Sporazuma  o slobodnoj trgovini 1. siječnja 2016.

U svojstvu supredsjedatelja Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU i Ukrajine, Plenković je pozvao Komisiju da predstavi zakonski prijedlog kojim bi s ukinule vize za ukrajinske državljane kao konkretan pozitivan signal ukrajinskim građanima dvije godine nakon Euromajdana, priopćeno je iz njegovog ureda.

On se zauzeo za punu provedbu Sporazuma iz Minska koji bi trebao omogućiti mirnu reintegraciju okupiranih područja Donjecka i Luganska te ilegalno anektiranog Krima.

Plenković je, također, najavio održavanje "Tjedna Ukrajine" u Europskom parlamentu od 29. veljače do 2. ožujka u cilju jačanja institucionalnih kapaciteta Vrhovne rade u europskim poslovima.

(Hina) xakoz yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙