FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HGK i Poljoprivredna komora Mađarske potpisale sporazum o suradnji

Autor: Tanja Pernička
ZAGREB, 21. siječnja 2016. (Hina) - Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Poljoprivredna komora Mađarske potpisale su sporazum o suradnji, a očekuje se da on uz ostalo doprinese i intenziviranju gospodarske suradnje između dvije zemlje, izvijestili su u četvrtak iz HGK.
 "Sporazum će sigurno pridonijeti intenziviranju suradnje, ali i robne razmjene te će, u konačnici, hrvatskim i mađarskim tvrtkama omogućiti lakšu dostupnost jeftinije i kvalitetnije sirovine, uporabu  preradbenih i skladišnih kapaciteta te lakši plasman roba na hrvatsko odnosno mađarsko tržište", istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.
 Ističe kako su HGK i Mađarska poljoprivredna komora, koja okuplja 320.000 članica sustavom 19 županijskih komora i grada Budimpešte, slični sustavi te da će se uporabom komorskog sustava, logistike i potpisanog sporazuma omogućiti provedba mnogih aktivnosti odnosno razmjena informacija i iskustava.
 "K tome, prostor zemalja Višegradske skupine (Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka) za Hrvatsku je od iznimne važnosti, kao gospodarsko odredište s velikim potencijalom u budućnosti", objasnio je Burilović. Pritom je spomenuo prošlogodišnji posjet hrvatskog gospodarskog izaslanstva Slovačkoj, skori posjet Poljskoj te u ovoj godini planirane gospodarske forume u Mađarskoj i Češkoj.    
 Predsjednica Udruženja trgovine HGK Ljerka Puljić naglasila je izvrsnu suradnju Agrokora i mađarskoga poljoprivrednog sektora.  "Hrvatska i Mađarska kompatibilne su zemlje i dijele interese za koje bismo se mogli zajednički boriti u Bruxellesu. Očekujemo kontinuiranu komunikaciju koju gospodarstvo pozdravlja", rekla je Puljić.
 Generalna konzulica Konzulata Republike Hrvatske u Pečuhu Vesna Haluga sporazum je ocijenila kao novu perspektivu za gospodarsku suradnju, a predsjednik Poljoprivredne komore Mađarske Gyorffy Balazs rekao je da s optimizmom očekuje novu hrvatsku Vladu te ostvarivanje bolje i dinamičnije suradnje.
 Po podacima HGK, u prvoj polovici prošle godine u Hrvatsku je iz Mađarske uvezeno poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrijednosti 133,86 milijuna dolara, a izvezeno za 45,8 milijuna dolara. Od poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u uvozu su najviše zastupljeni mlijeko, meso peradi, stočna hrana, suncokretovo ulje, svinjsko meso, kukuruz, uljane pogače, goveda i pšenica, a u izvozu šećer, suncokretovo ulje, kukuruz, uljane pogače, svinjsko meso, pripravci za prehranu životinja, sladoled, vode, ostala gazirana pića, agrumi i sl.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙