ZAGREB, 12. siječnja 2016. (Hina) - Odbor za poljoprivredu Europskog parlamenta podržao je u ponedjeljak nove mjere za jačanje financiranja projekata opskrbe škola voćem, povrćem i mlijekom.
Odbor želi staviti veći naglasak na obrazovanje djece o zdravoj prehrani, objediniti sadašnje programe konzumacije voća, povrća i mlijeka u školama, te pojačati njihovo financiranje.
Projekt mlijeka u školama pokrenut je 1977., a voća u 2009. godini. Oba projekta pokrenuta su kako bi promovirala konzumaciju voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda. U prvom sudjeluje svih 28, dok u potonjem sudjeluje 25 država članica (bez Ujedinjenog Kraljevstva, Finske i Švedske).
"Zdrava, uravnotežena prehrana temelj je zdravlja, ali potrošnja voća, povrća i mlijeka pada diljem Europske unije. Zbog toga je od ključne važnosti podržati programe o konzumaciji voća, povrća i mlijeka u školama tako da se poveća njihovo financiranje i stavi veći fokus na obrazovanje o zdravoj prehrani. Parlament osigurava financijsku stabilnost programa spriječavajući države članice da unilateralno režu proračun ili promijene kriterij za raspodjelu europskih sredstava", rekao je zastupnik Marc Tarabella, koji je vodio pregovarački tim Parlamenta.
Konzumacija voća, povrća i mlijeka pada diljem Europe. Preko 20 milijuna djece je pretilo, a adolescenti dnevno zadovolje samo 30% do 50% preporučene konzumacije voća i povrća.
Parlamentu je odobreno dodatnih 20 milijuna eura za mjere vezane za mlijeko, čime je godišnje financiranje mlijeka i mliječnih proizvoda naraslo na 100, dok je za voće i povrće ta cifra 150 milijuna eura.
Zastupnici su inzistirali i na pravednijoj raspodjeli sredstava među državama članicama određujući dva kriterija za cijeli nacrt – udio djece od šest do deset godina u ukupnoj populaciji, te razinu razvijenosti regije članice.
Zastupnici su inzistirali da države članice učine više kako bi promovirale zdrave prehrambene navike, lokalne prehrambene lance, organsku proizvodnju i borbu protiv bacanja hrane. Radit će se i na boljoj povezanosti između djece i poljoprivrede s mjerama poput posjećivanja farmi ili sudjelovanja u distribuciji lokalnih specijaliteta poput meda ili maslina.
Parlament je također inzistirao na da lokalni, svježi proizvodi imaju prioritet u školskoj prehrani nad prerađenom hranom. Države članice će u školama moći distribuirati prerađenu hranu poput juha, kompota, sokova, jogurta i sireva tek samo kao dodatke svježem voću, povrću i mlijeku bez laktoze.
Osigurano je i to da se distribuiraju samo proizvodi sa zdravim nutricionističkim sadržajem. Dodatna sladila i umjetni pojačivači okusa bit će zabranjeni.
Distribucija proizvoda s dodanim šećerom, soli i masti bit će dopuštena jedino kao iznimke, zahtjev je parlamentaraca. Stroga ograničenja dopuštene količine ovih aditiva u završnom proizvodu biti će definirana na razini Europske unije, ali će proizvod i dalje trebati proći kontrolu državnih zdravstvenih institucija prije no što će biti dostupan školskoj djeci.
Proizvodi koji sadrže voće, orašaste plodove ili kakao, kao što su mliječna čokolada, voćni jogurti ili druge namirnice s pojačanim okusom i dalje će imati pravo na europsko financiranje, ali će Unija financirati samo dio vezan za mlijeko, koji čini najmanje 90% ili u nekim slučajevima oko 75% krajnjeg proizvoda.
Dogovoreni nacrt još treba biti odobren od strane Parlamenta na plenarnoj sjednici u ožujku ili travnju prije nego što se uputi Vijeću za prihvaćanje u prvom čitanju.
(Hina) xis yakoz