FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ugledni neurokirurg Sekhar iz SAD-a u Rijeci izveo složenu operaciju aneurizme u mozgu

Autor: Dean Silić
RIJEKA, 21. prosinca 2015. (Hina) - Jedan od vodećih kirurga današnjice Laligam N. Sekhar boravi u posjetu je riječkome Kliničkome bolničkom centru, gdje je u ponedjeljak izveo složenu operaciju na pacijentici s velikom aneurizmom u mozgu, a prvi put u svijetu u pripremi operacije korišten je trodimenzionalni model krvnih žila mozga pacijentice.
Operaciju je obavio u suradnji s predstojnikom Klinike za neurokirurgiju riječkoga KBC-a Dinkom Štimcem, ekipom riječkih neurokirurga i anesteziologa. Zahvat je poseban zato što je u pripremi operacije prvi put na svijetu korišten trodimenzionalni model krvnih žila mozga pacijentice na temelju pregleda CT uređajem, rekao je prije operacije Dinko Štimac. Prvi put u Hrvatskoj ugrađuje se 25 centimetara dugačak graft arterije radialis, od arterije na vratu do mozga.
Laligam N. Sekhar došao je kao gost sanacijskog upravitelja riječkoga KBC-a Dinka Štimca te Medicinskog fakulteta. Dolazak je rezultat dugogodišnjeg prijateljstva i suradnje Dinka Štimca uspostavljene tijekom njegovih višekratnih studijskih boravaka u SAD-u, doznaje se iz riječoga KBC-a. Planirano je da Sekhar u utorak održi gostujuće predavanje u organizaciji Medicinskog fakulteta i katedre za neurokirurgiju. 
Sekhar se bavi cjelokupnom neurokirurgijom, a uža polja od posebnog interesa su mu kirurgija baze lubanje i kirurgija kompliciranih aneurizmi u mozgu, po čemu je najpoznatiji u svijetu. U istraživačkom području bavi se primjenom robotike u neurokirurgiji te stem-cell terapijom u neurokirurgiji.
Zaposlen je u Harborview Medical Center u Seattleu, gdje je i profesor i dopredsjednik neurokirurške katedre. Trenutačno je i predsjednik Svjetske federacije udruga za proučavanje baze lubanje te predsjednik Udruge neurokirurga države Washingtona.
Jedan je od najbolje ocijenjenih neurokirurga u Sjedinjenim Američkim Državama, a pacijenti posebno ističu njegovo stručno znanje i vrhunski odnos prema pacijentima te trud u njihovu poslijeoperacijskom praćenju. Ima više od 40 godina medicinske prakse i suradnik je u više medicinskih centara u SAD-u i Europi.


(Hina) xdsil ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙