FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KBC Split: Nema razloga za zatvaranje operacijskih dvorana

Autor: Žaklina Jurić
SPLIT, 11. prosinca 2015. (Hina) - Sanacijski upravitelj KBC-a Split Nikola Kolja Poljak u petak se oglasio priopćenjem u povodu napisa u medijima u kojima je dio anesteziologa od ponedjeljka najavio prekid rada u operacijskim dvoranama Hitnog kirurškog prijema, ističući kako nema nikakvog razloga da se dvorane zatvore jer ne ugrožavaju zdravlje pacijenata.
Poljak navodi da su dvije operacijske dvorane na Hitnom kirurškom prijemu građevinski i tehnološki iz 1974. godine, u funkciju su stavljene 1977. godine., a do sada nikada nisu bile zatvarane, niti privremeno.

"U njima se operiraju hitni bolesnici čiji je boravak u operacijskoj dvorani maksimalno jedan do dva sata. Osoblje koje radi i boravi u tim prostorijama (kirurzi, anesteziolozi, medicinske sestre instrumentarke, anesteziološki tehničari i pomoćno osoblje) u njima je i mnogo duže, i uvijek bez posljedica", naglašava Poljak.

Od početka 1977. godine nitko nije bio zdravstveno ugrožen, što potvrđuju nalazi redovnih sistematskih pregleda, kao i nalazi ispitivanja neovisnih certificiranih ustanova koje ispituju radni okoliš, tvrdi Poljak.

"Naravno da suvremena tehnologija iziskuje bolje i veće standarde, koji će se kod skore rekonstrukcije dvorana sigurno poštivati. Ponovno naglašavam kako navedene dvorane ni po jednom pokazatelju (prostoru, medicinskoj opremi) ne ugrožavaju zdravlje pacijenata i osoblja, pa nema razloga da ih se zatvori", navodi se u priopćenju sanacijskog upravitelja splitske bolnice.

Pacijentima i liječnicima KBC-a Split, koji borave u operacijskim salama, nije ugroženo zdravlje budući da je utvrđeno kako su koncentracije anestezioloških plinova unutar dopuštenih vrijednosti, tvrde u Ministarstvu zdravlja, nakon što je u medijima objavljeno da će od ponedjeljka dio specijalista anesteziologije prestati raditi u dvije operacijske dvorane na Hitnom kirurškom prijamu na Firulama, jer je navodno stručni nadzor Hrvatske liječničke komore otkrio brojne nepravilnosti.

U Ministarstvu zdravlja kažu da je prema izvještajima i dokumentaciji redovne kontrole o uvjetima rada u KBC-u Split u operacijskim salama, odnosno dvoranama Hitnog kirurškog prijema, utvrđeno da su koncentracije anestezioloških plinova unutar dopuštenih vrijednosti, što znači da u niti u jednom trenutku nije ugroženo zdravlje djelatnika ni pacijenata, što potvrđuju i redovni sistematski pregledi osoblja bolnice.

"Sve redovne kontrole u KBC-u Split obavljaju neovisni, ovlašteni vanjski stručnjaci koji posjeduju certifikate za pružanje takvih usluga, što nije slučaj s izvanrednom kontrolom komisije Hrvatske liječničke komore. Pored toga, članovi komisije prilikom obavljanja nadzora nisu zatražili nikakvu dokumentaciju o redovnim ispitivanjima radnog okoliša, ventilacije i električnih instalacija, stoga se nadamo da pacijenti neće bez ikakvih objektivnih razloga biti zakinuti za neophodne zdravstvene usluge“, navodi se u priopćenju Ministarstva zdravlja.

Splitska je bolnica zadnjih dana konstantno pod povećalom javnosti, prvo je krajem studenog u medijima otkrivena navodna facebook prepiska dvoje kirurga koji se dogovaraju oko raspoređivanja pacijenata i podjele mita, a nekoliko dana kasnije objavljena je i afera sa šefom Klinike za kirurgiju kojega se sumnjiči za sukob interesa jer navodno stoji iza tvrtke koja bolnicu oprema kirurškim proizvodima koji se koriste prilikom operacija.

Novi udarac za KBC Split je objava da navodno dvije dvorane za hitne kirurške zahvate nisu sigurne za korištenje jer u njima nema sustavne odvodnje viška anestetičkih plinova i para, kao ni odgovarajuće izmjene svježeg zraka. Mediji navode kako to znači da sav višak plinova iz anesteziološkog uređaja, maske i cijevi koje se koriste pri uspavljivanju bolesnika ostaje u dvoranama koje nemaju ventilaciju, niti se primjereno prozračuju, čime se ugrožava zdravlje pacijenata i medicinskih djelatnika.

Osim tehničkih problema u bolnici je već neko vrijeme manjak liječnika anesteziologa, a dio liječnika je anonimno medijima iznio problem sa specijalizantima, koji navodno bez adekvatne kompetencije samostalno i bez nadzora anesteziraju i reanimiraju pacijente.

Unatoč naporima da se dođe do odgovora na sve te optužbe do sanacijskog upravitelja Nikole Kolje Poljaka i njegovog zamjenika Dinka Pivalice zadnjih je dana nemoguće doći jer se ne javljaju na pozive, dok je predsjednik splitskog ogranka Hrvatskog liječničkog sindikata Joško Juričić odsutan do idućeg utorka.


(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙