U Komisijinom izvješću objavljenom u četvrtak navodi se da iako je prosječni unos trans-masnih kiselina u EU ispod nacionalnih i međunarodnih preporuka, to ne vrijedi za sve društvene skupine, prenosi EurActiv.
Trans-masti u industrijski proizvedenim masnoćama mogu se tehnički smanjiti i postoje alternativne masti i ulja za proizvodnju hrane. S druge strane, udio prirodnih trans-masti u životinjskim masnoćama je ograničen, relativno stabilan i njihovo smanjenje nije moguće.
Komisija vjeruje da bi ograničenje količine trans-masti bila "najučinkovitija mjera u smislu javnog zdravlja, zaštite potrošača i kompatibilnosti na jedinstvenom tržištu."
Iako su neke države članice već uvele zakonske limite, izostanak odluke na europskoj razini doveo je do fragmentacije i poremećaja na jedinstvenom tržištu.
"Ne poduzme li se ništa na europskoj razini, mogle bi se pojaviti i poteškoće za europske proizvođače koje zanima pristup američkom tržištu", navodi se u izvješću.
Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) zabranila je u lipnju trans-masti u industrijskim prehrambenim proizvodima od 2018.
Komisija je ovo izvješće trebala objaviti još prije godinu dana.
Komisija će uskoro pokrenuti javnu raspravu o ovom pitanju i provesti procjenu utjecaja kako bi prikupila više informacija i nadopunila svoju analizu iz izvješća.
Kako bi suzbila kardiovaskularne bolesti, danska vlada zabranila je trans-masne kiseline 2003. Komisija je zbog toga pokrenula tužbu zbog potencijalne diskriminacije fast-food lanaca, no od tužbe je poslije odustala.