FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komisija želi ograničiti trans-masti u prehrambenim proizvodima

Autor: Zrinka Treščec
ZAGREB, 4. prosinca 2015. (Hina) - Europska komisija želi odrediti zakonsku granicu za industrijske trans-masti u prehrambenim proizvodima, koje se povezuju s kardiovaskularnim bolestima, pokazuje novo izvješće.

U Komisijinom izvješću objavljenom u četvrtak navodi se da iako je prosječni unos trans-masnih kiselina u EU ispod nacionalnih i međunarodnih preporuka, to ne vrijedi za sve društvene skupine, prenosi EurActiv.

Trans-masti u industrijski proizvedenim masnoćama mogu se tehnički smanjiti i postoje alternativne masti i ulja za proizvodnju hrane. S druge strane, udio prirodnih trans-masti u životinjskim masnoćama je ograničen, relativno stabilan i njihovo smanjenje nije moguće.

Komisija vjeruje da bi ograničenje količine trans-masti bila "najučinkovitija mjera u smislu javnog zdravlja, zaštite potrošača i kompatibilnosti na jedinstvenom tržištu."

Iako su neke države članice već uvele zakonske limite, izostanak odluke na europskoj razini doveo je do fragmentacije i poremećaja na jedinstvenom tržištu.

"Ne poduzme li se ništa na europskoj razini, mogle bi se pojaviti i poteškoće za europske proizvođače koje zanima pristup američkom tržištu", navodi se u izvješću.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) zabranila je u lipnju trans-masti u industrijskim prehrambenim proizvodima od 2018.

Komisija je ovo izvješće trebala objaviti još prije godinu dana.

Komisija će uskoro pokrenuti javnu raspravu o ovom pitanju i provesti procjenu utjecaja kako bi prikupila više informacija i nadopunila svoju analizu iz izvješća.

Kako bi suzbila kardiovaskularne bolesti, danska vlada zabranila je trans-masne kiseline 2003. Komisija je zbog toga pokrenula tužbu zbog potencijalne diskriminacije fast-food lanaca, no od tužbe je poslije odustala.

(Hina) xzt yzt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙