FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjesničar i aktivist Tariq Ali gost Filozofskog teatra HNK

Autor: Anamarija Grbin

ZAGREB, 11. studenoga 2015. (Hina) - Britansko-pakistanski pisac, povjesničar i aktivist Tariq Ali gostovat će u petak, 27. studenog u Filozofskom teatru zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK).

 Alijevo gostovanje u Zagrebu slijedi nakon prvog ovosezonskog izdanja, na kojemu je bila istaknuta britanska glumica, aktivistica i humanitarka Vanessa Redgrave.

 Proslavljenu glumicu i, u stručnim krugovima, podjednako slavnog britansko-pakistanskog povjesničara povezuje aktivizam - Redgrave i Ali davno su zajedno na londonskim ulicama prosvjedovali protiv rata u Vijetnamu, napominje se u najavi HNK.

 Njegov skorašnji nastup u HNK neće biti njegov prvi posjet Zagrebu. S obzirom da je upućen u prilike na Balkanu, posljednjih nekoliko godina bio je često na ovim prostorima, u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu i Podgorici, a čak je i proveo mjesec dana na otoku Visu, pišući scenarij za film koji čeka hollywoodsko uprizorenje.

 Ovaj put u Zagrebu nastupa kao dramski pisac, pa će okosnica Filozofskog teatra biti njegov tekst "Nove pustolovine Don Quijotea".

 Uz izvedbu odabranih odlomaka iz Tariqove drame, hrvatska će publika premijerno imati priliku čuti i zamisliti što bi se dogodilo kada bi Cervantesovi junaci Don Quijote i Sancho Panza ukoračili u 21. stoljeće i suočili se, recimo, s financijskim fanatizmom ili izbjegličkom krizom, ističe se.

 U razgovoru s domaćinom i voditeljem Filozofskog teatra filozofom Srećkom Horvatom, Ali će govoriti o Don Quijoteu, ali i recentnim fenomenima, od eurokrize do uspjeha Jeremyja Corbina.

 Tariq Ali (1943.) rodom je iz Pakistana, a političke znanosti, filozofiju i ekonomiju studirao je na Sveučilištu u Oxfordu.

 Osim po oštrim i kritičkim javnim stavovima, primjerice oko grčke krize ili vojnih intervencija SAD-a, aktivan je kao urednik kultnog časopisa "New Left Review" i izdavačke kuće Verso.

 Objavio je više od tridesetak knjiga, od kojih su na hrvatski prevedene "Sukob fundamentalizama" (2010.) i "Obamin sindrom" (2011.), u Srbiji je izašla serija romana tzv. islamski kvintet, a nedavno u izdanju sarajevskoga MESS-a i dramski tekst "Nove pustolovine Don Quijotea".

 O njegovom utjecaju govori i podatak da su Mick Jagger i John Lennon, inspirirani njegovim neumornim aktivizmom i borbom za bolji svijet, posvetili pjesme "Street Fighting Man" i "Power to the People".

 S ciljem povezivanja filozofije i kazališta, Filozofski teatar već drugu sezonu u HNK dovodi najzanimljivije filozofe današnjice, koji u suradnji s redateljima i glumcima reinterpretiraju poznate klasike ili nude vlastita dramska djela.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙